Stort intresse för STILRIDE

Det svenska innovationsbolaget STILRIDE har den senaste tiden blivit omskrivna på ett mycket spektakulärt sätt. Allt från svensk industripress, till amerikansk affärspress och pryl- och lyxpublikationer från hela världen har uppmärksammat det svenska bolaget, deras spännande elscooter och deras nya och innovativa teknik. Det är extra roligt att läsa om eftersom STILRIDE började som ett projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, som har sitt programkontor på Jernkontoret.

Jonas Nyvang, vd och Tue Beijer, grundare av Stilride tillsammans med elscootern som fått uppmärksamhet över hela världen. Foto: Stilride.

STILRIDE och deras tillverkningsteknik har på senare tid lyfts i såväl Dagens Industri, som i Forbes, Hypebeast och Ny Teknik.

Det som framför allt har uppmärksammats är STILRIDEs innovativa tillverkningsteknik, kallad Stilfold. Tekniken är inspirerad av japansk origami, och innebär att stålplåt böjs och viks till mycket hållbara konstruktioner. Som bonus används mindre råvara och vikten blir avsevärt lägre än med traditionella tekniker.

Tekniken är extra spännande i och med att den även har miljöfördelar jämfört med traditionell teknik. Genom saker som lokal tillverkning och materialval så har Stilride lyckats reducera klimatavtrycket med hela 50 procent vid tillverkningen av deras elscooter SUS1. De har även fått ner antalet delar i SUS1 till enbart tio. Detta går att jämföra med konkurrenters fordon som ligger på omkring 150 delar. När det kommer till vikten så är skillnaden också där stor. SUS1 chassi väger 8,9 kilo. Deras konkurrenters vikt runt fem gånger så hög.

– Vi är oerhört glada över att få så mycket publicitet för Stilfold-tekniken. Detta har lett till en ny fas för verksamheten, där vi kan dela vår teknik med branschaktörer och skapa en grönare framtid. Med hjälp av Stilfold kan tillverkare minimera resursförbrukning och avfall, minska arbetskostnaderna och i slutändan minska produktionens miljöpåverkan. Och det är just nu ett nyckeluppdrag för alla i branschen. säger Jonas Nyvang, vd för STILRIDE.

Det var under 2019 som STILRIDE startade, som ett enskilt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material. Vid avslutningen under 2020 hade projektet skapat en färdig prototyp för den elektriska scootern SUS1. Stilride har fått en enorm och välförtjänt uppmärksamhet världen över, vilket bland annat har resulterat i att det har rasat in intresseanmälningar för scootern.

Se inslaget med bland annat grundarna av Stilride hos SVT

Läs mer här:

https://www.di.se/digital/el-scootern-bara-borjan-stilride-vill-sprida-sin-plat-origami-over-varlden/

https://www.forbes.com/sites/nargessbanks/2022/03/16/swedish-startup-stilrides-electric-scooter-is-made-through-cutting-edge-industrial-origami/?sh=78c0b67616a9

https://roboticsandautomationnews.com/2022/04/23/startup-uses-industrial-origami-technique-to-build-electric-motorbikes/50504/

Stilride en del av dokumentärfilmen Beyond stål

I fjärde avsnittet av dokumentärfilmen Beyond stål berätar Jonas Nyvang och Tue Bejier om sitt arbete med Stilride