SSAB och TRIWA lanserar armbandsur av fossilfritt stål

Nytt, unikt armbandsur från SSAB och det svenska klockmärket TRIWA signalerar att det är dags att använda mindre kol. Boetten är tillverkad av fossilfritt stålpulver från Oxelösund. Försäljningen startar i maj 2023, men redan nu går det att föranmäla sitt intresse.

Under våren 2023 kommer TIRWAS nya armbandsur, ”Time for Decarborization”, av fossilfritt stål från SSAB att finnas på marknaden. Foto: SSAB.

SSAB och det svenska klockmärket TRIWA lanserade den 6 december världens första konsumentprodukt tillverkad av fossilfritt stål – ett armbandsur. Boetten är tillverkad av fossilfritt stålpulver från SSAB:s anläggning i Oxelösund.

Armbandsuret har namnet ”Time for Decarbonization” och är en signal om att det nu är dags att minska kolanvändningen. Det finns i två olika versioner – med antingen automatiskt urverk eller kvartsurverk.

Exemplar från den första utgåvan, som begränsades till 20 exemplar, fanns med på FN:s klimatkonferens COP27 i Egypten i början av november. Under maj månad 2023 planerar TRIWA att ge ut ytterligare 900 exemplar till försäljning och redan nu går det att föranmäla sitt intresse på TRIWAs webbplats, triwa.com.

– I vår bransch finns en tradition att arbeta med stål, så det känns oerhört spännande att delta i denna omvandling av stålindustrin. Stålpulvret som används i klockan är tillverkat med banbrytande HYBRIT-teknik, och vi är mycket stolta över att ha skapat denna symbol för omvandling tillsammans med SSAB. En klocka från Sverige med lösningen för en bransch i behov av omvandling, säger Ludvig Scheja, medgrundare och kreativ chef på TRIWA i ett pressmeddelande från SSAB.

Urtavlans färgschema och överdimensionerade timmarkeringar och visare har hämtat inspiration från SSAB:s stålproduktion.

– Det här armbandsuret är den första konsumentprodukten som baseras på SSAB:s fossilfria stål och det är fantastiskt att se vår satsning få användning inom ett helt nytt område, vilket både breddar vår kundbas och ökar våra möjligheter att bromsa klimatförändringarna. Armbandsuret är också unikt eftersom det är den första kommersiella produkten tillverkad av stålpulver från vår anläggning i Oxelösund, säger Johnny Sjöström, chef för SSAB Special Steels.


TRIWA, som grundades 2007, är en förkortning för ”Transforming the Industry of Watches”. De anser att en klocka kan vara en symbol för förändring och skapar klockor baserat på teman som överskrider stil, trender och status. De väljer att arbeta med innovativa material, organisationer och ambassadörer som vill skapa en bättre värld.

Baserat på företagets motto Time for Change har TRIWA tidigare lanserat klockor på temat Time for Peace, tillverkade av återvunna illegala skjutvapen, och Time for Oceans, tillverkade av återvunnen plast från haven. 2020 beräknade TRIWA koldioxidavtrycket för alla sina produkter och identifierade stål som den största utsläppskällan. I syfte att hitta en lösning kontaktade TRIWA den svenska ståltillverkaren SSAB och därmed föddes idén till Time for Decarbonization.

Stålindustrin står för cirka 7 procent av de globala koldioxidutsläppen. Med målet att introducera fossilfritt stål på marknaden 2026 har SSAB tagit täten när det gäller att minska koldioxidutsläppen inom industrin. HYBRIT-pilotanläggningen, som ägs av SSAB, LKAB och Vattenfall gemensamt, producerar redan vätgasreducerad järnsvamp som SSAB använt för att producera och leverera stål sedan 2021.
Läs mer: SSAB tar ledningen för att minska stålindustrins koldioxidavtryck