Snart dags att nominera till listan ”40 över 40”!

Kompetens och erfarenhet bygger framgång och inspirerar andra. För andra året i rad uppmärksammar vi kvinnor som har gjort särskilda insatser inom gruv- och stålindustrierna. Vem vill du lyfta fram? Nomineringen öppnar den 10 januari.

För att uppmärksamma vikten av erfarenhet i yrkeslivet instiftades 2022 listan ”40 över 40” och utnämningen Årets Fe. Till listan nomineras kvinnor över 40 i gruv- och stålbranscherna som gjort särskilda insatser i eller för industrierna under sin karriär. Årets Fe blir en person som en utsedd jury anser bör uppmärksammas särskilt.

Varför behövs listan ”40 över 40”?

Gruv- och stålindustrin är inne i en otroligt spännande tid och spelar en nyckelroll i den pågående klimatomställningen. Många olika kompetenser behövs och för att lyckas behövs också en mångfald av individer och erfarenheter. Vilket företagen jobbar med dagligen för att uppnå. Idag är det dock för få kvinnor som utgör arbetsstyrkan, endast ca 20%. Vi vill med denna kompetens- och erfarenhetsbaserade lista synliggöra kvinnor i gruv- och stålbranscherna samt lyfta den kunskap och erfarenhet som dessa erfarna personer bidrar med. I och med detta hoppas vi bredda rekryteringsbasen och attrahera fler till våra industrier.

Vad är Årets Fe?

Årets Fe tilldelas den person som juryn anser utmärker sig särskilt bland de 40 kompetenta och erfarna kvinnor som listas. Utmärkelsens namn, Årets Fe, bygger på grundämnet järn (Fe) i det periodiska systemet.

Vet du någon som borde vara med på listan?

Missa inte möjligheten att nominera din innovativa kollega, lyhörda chef, flitiga opinionsbildare eller vettig beslutsfattare som har bidragit till gruv-och stålindustriernas utveckling och framgång. Vem som helst kan nominera. Nomineringen öppnar den 10 januari. Den 1 mars presenteras listan ”40 över 40” och den 8 mars presenteras Årets Fe i samband med ett event och seminarium i Stockholm.

Vi som står bakom initiativet

Bakom listan och utnämningen står nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin samt arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna.

Vid frågor, kontakta:
Kristina Grewin, interim kommunikationsdirektör Jernkontoret: kristina.grewin@jernkontoret.se, 072- 980 50 66

Emma Härdmark, kommunikationschef Svemin: emma.hardmark@svemin.se, 070-346 60 48

Marina Lähteenmaa, kommunikationschef Industriarbetsgivarna: marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se, 072-247 50 33