På lördag drar #Järnruttenveckan igång

På lördag den 2 juli startar Ekomuseum Bergslagens storslagna aktivitetsvecka #Järnrutten. Runt om i Bergslagen anordnas under perioden 2–10 juli hundratals aktiviteter med koppling till järnets historia. Under de första dagarna gör Föreningen järnet på Lapphyttan, med stöd av Jernkontoret, ett färskningsförsök vid Nya Lapphyttan i Norberg.

Du som befinner dig i Bergslagen kommande vecka kan hitta många fina aktivitetstips längs #järnrutten. Hela programmet för 2–7 juli finns publicerat på Ekomuseum Bergslagens webbplats, men det är ännu inte komplett, programmet kommer att fyllas på in i det sista.

Vi på Jernkontoret vill särskilt tipsa om ett par aktiviteter som erbjuds under helgen som inleder Järnruttenveckan:

Experimentell färskning och guidade visningar på Nya Lapphyttan

Den 2–3 juli kommer Föreningen järnet på Lapphyttan att genomföra ett färskningsexperiment i storsmedjan vid den rekonstruerade medeltida mulltimmerhyttan Nya Lapphyttan i Norberg.

Experimentet sker i samverkan med Jernkontorets forskningskommitté "Järnförsöken i Nya Lapphyttan". Kommitténs ordförande Gert Magnusson, docent i arkeologi och ledamot av Jernkontorets bergshistoriska utskott, kommer även ha guidade visningar av Nya Lapphyttan, om människor levde och framställde järn under medeltiden.

Järnets dag vid Karmansbo bruksmiljö

På lördag den 2 juli firas Järnets dag vid Karmansbo bruksmiljö i Skinskatteberg, som utsågs till Årets Arbetslivsmuseum 2022. Under dagen kommer det att brinna i lancashireugnarna, järntackor smälts, vattenhjul snurrar, mumblingshammaren slår och valsarna snurrar. Smedsbostaden är öppen och det kommer att finnas fika och loppis i kolhuset.

En glad, intressant och spännande #Järnruttenvecka tillönskar vi alla i Bergslagen!

Hela programmet för Järnruttenveckan hittar du här.