Näringsministern på plats i Avesta

I samband med de årliga Avestasamtalen besökte näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson Outokumpu och Avesta Jernverk.

I samband med Avestasamtalen passade även näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på att besöka Avesta Jernverk tillsammans med Maria-Elsa Salvo, politiskt sakkunning. Här tillsammans med Stefan Palm och Hans Jacobsson från Outokumpu. Foto: Jonas Nordlund.

Vid årets konferens Avestasamtalen i Avesta, som arrangerats sedan 2013, hade kommun och medverkande företag och organisationer fokus på basindustrins framtid. Syftet med konferensen är att genom samtal bidra till den fortsatta utvecklingen av svensk basindustri och årets tema var "Framtidens basindustri är grön och digital".

Stark laguppställning

Basindustrin är oerhört viktig för Sveriges hållbara omställning, det var inte minst tydligt med en stark laguppställning av talare på plats. Deltog i Avesta gjorde bland andra Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister (S), Carl-Oskar Bohlin, ordförande i riksdagens näringsutskott (M), Teijo Södervall, platschef Outokumpu Avesta, Martin Lindqvist, vd SSAB och ordförande Jernkontoret, Jenny Gotthardsson, områdeschef Boliden Mineral och utsedd till Årets Fe 2022 och Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

Samtalen kretsade kring den hållbara omställningen, där basindustrins attraktionskraft och tillgång till kompetens är en avgörande faktor för genomförandet och för att tillväxt ska vara möjlig. Att järn- och stålindustrin dessutom leder omställningen, trots att det är en industrigren som för bara några år sedan uppfattades ha den allra längsta och brantaste uppförsbacken, innebär att företagen inspirerar andra industrier som idag har stora utsläpp.

Mycket av det vi pratar om i fossilresan ligger ju framför oss. Men de stora jättarna som SSAB har visat vägen med det fossilfria. På andra håll har man också satsat på vätgas, jag tror det kommer att komma sådana satsningar på alla de här stålbolagen i regionen, för omställningen kommer att kräva ny energi, och kräva vätgas, men ingen kommer att göra det bara fossilt om några år, sa Karl-Petter Thorwaldsson till Avesta Tidning efter Avestasamtalen.

Näringsministern besökte Outokumpu och Avesta Jernverk

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson passade också på att besöka Avesta Jernverk för att se verksamheten och samtala med ledningen för Outokumpu.

– Outokumpu medverkade i årets Avestasamtalen och det var ett bra tillfälle att berätta om vår ambitiösa hållbarhetsagenda. Till exempel är vi det första företaget inom rostfritt stål som fått klimatmålen godkända av Science Based Targets Initiative (SBTi). En förutsättning för att klimatomställningen ska kunna ske är att vi har tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser. Även tillgången på kompetens kommer att vara en avgörande faktor för vår framgång, säger Teijo Södervall, platschef Outokumpu Avesta som tog emot näringsministern vid besöket.

Läs mer om järn- och stålindustrins prioriterade frågor för att den hållbara omställningen ska kunna fortsätta. Vi tycker - Jernkontoret.

 

På sin Facebook berättar Karl-Petter Torwaldsson själv om besöket: