900 semestervikarier hos SSAB

Även i år erbjuder SSAB semestervikariat. Sammanlagt rör det sig om omkring 900 vikarieplatser i Sverige. SSAB har som mål att hälften av semestervikarierna ska vara kvinnor.

Foto: Pia Nordlander, Jernkontorets bildbank.

Endast fyra dagar in på det nya året gick SSAB ut med ett pressmeddelande  om att företaget kommer att anställa 900 semestervikarier inom olika verksamhetsområden. De flesta vikariaten finns på produktionsanläggningarna i Oxelösund, Borlänge och Luleå.

– Vi brukar vara ganska tidigt ute för att det tar ett tag att rekrytera. Vi tar in de första vikarierna på introduktionsutbildningarna redan i mars, säger Peder Sundbom, HR-chef på SSAB Europe, till Norrbottens-Kuriren.

Arbetsuppgifterna på anläggningarna varierar men det som SSAB har störst behov av är operatörer för de olika tillverkningsprocesserna, underhåll, laboratorier, fabriksservice, fastighetsunderhåll, processutveckling, inköp och produktionskontroll.

På SSAB i Oxelösund anställs 300–400 medarbetare, i Borlänge cirka 300 och i Luleå cirka 230 medarbetare. SSAB har som mål att hälften av semestervikarierna ska vara kvinnor. Det är ett mål som inte har uppnåtts tidigare.

– Vi jobbar extra hårt för det i år. Vi vill spegla samhället på vår arbetsplats och det gör vi inte i dagsläget med endast 20 procent kvinnor. Det är viktigt att tidigt nå ut och visa att dessa jobb finns, säger Anna Östlund, informationsansvarig för SSAB i Borlänge i en kommentar till Borlänge tidning.

– I Luleå som produktionsort har vi legat på omkring 43 procent kvinnliga semestervikarier. På vissa avdelningar inne på SSAB har vi till och med legat högre. Sakta men säkert ökar andelen kvinnor, säger Peder Sundbom, till Norrbottens-Kuriren.

De flesta sökande är mellan 18 och 30 år och ett sommarvikariat kan vara ett första steg till ett fast jobb inom bolaget.

– Semestervikarier är viktiga för oss ur många aspekter. Framförallt hjälper de oss att hålla igång produktionen när ordinarie personal är på semester, men de bidrar också med ny energi till vår gemenskap. SSAB är en attraktiv arbetsgivare och som vikarie hos oss får du mer kunskap om stålindustrin och kan aktivt bidra till att skapa ett hållbart samhälle, säger Anders Storman, Group HRD, på SSAB, i en kommentar.

Läs mer om lediga semestervikariat på SSAB (ssab.se)

 

Kompetensförsörjning

Att säkerställa kompetensförsörjningen är en av de mest prioriterade frågorna för järn- och stålföretagen i Sverige, läs mer under Vi tycker. (länka