USA:s stålrelationer med omvärlden

Optimism inför Biden-administrationens inverkan på WTO och för en nedläggning av ståltullar mot EU. Kommentarer från utrikeshandelsminister Anna Hallberg och Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Det stora containerfartyget Marie Maersk har anlänt Göteborgs hamn. Foto: Mostphotos.

Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg är optimistisk och tror på avskaffade ståltullar med USA:s Biden-administration.

Jernkontorets handelspolitiske direktör, Mathias Ternell, är optimistisk när det gäller ordning och reda inom WTO, något som är avgörande för ett litet exportberoende land som Sverige.

– Handelsrelationen med USA är med Bidenregeringen på väg att förändras i grunden, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg i en artikel från TT publicerad i bland annat Svenska Dagbladet.

– Utan ett starkt och stabilt WTO gäller ”den starkes rätt” på handelsområdet och där har inte lilla Sverige mycket att sätta emot. Men med Biden tror vi att USA slutar att blockera tillsättningar och då kan ordningen och förtroendet för WTO åter stärkas, säger Mathias Ternell.

Anna Hallberg ser framför sig en omstart för WTO, samarbete gentemot Kina och avvecklade ståltullar. Men hon oroar sig över låsningar inom EU och bland vissa länder där regeringarna blivit mer protektionistiska. 

Mathias Ternell är försiktigt positiv när det gäller ståltullarna. Skulle dessa lyftas innebär det en välkommen nygammal möjlighet för svensk järn- och stålindustri, eftersom ståltullarna på bara ett år raderade ut 18,4 procent av den svenska stålexporten till USA räknat i volym.

– Eftersom det strider mot all logik att resa tullar mot EU av säkerhetsskäl tror jag att president Biden kommer att avveckla ståltullarna mot EU. Men jag är rädd att det kan ta ytterligare någon tid eftersom det fortfarande finns krafter i USA som vill behålla tullarna och dessa krafter behöver lugnas, avslutar Mathias Ternell.

Se även: