Snart kan Volvo-bilar byggas av HYBRIT-stål

SSAB inleder nu samarbete med Volvo Cars som innebär att Volvos personbilar kan bli först i världen med fossilfritt stål från HYBRIT-processen. 

Foto: Volvo Cars.

I ett pressmeddelande den 16 juni skriver SSAB att Volvo Cars kommer att bli den första biltillverkaren som säkrar SSAB-stål tillverkat av vätgasreducerat järn från HYBRIT:s pilotanläggning i Luleå.

– Vi bygger en helt fossilfri värdekedja hela vägen till slutkunden. Vår banbrytande teknik har praktiskt taget inget koldioxidavtryck och kommer att bidra till att stärka våra kunders konkurrenskraft. Tillsammans med Volvo Cars strävar vi efter att utveckla fossilfria stålprodukter för framtidens bilar, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB i pressmeddelandet.

Samarbetet med SSAB för utveckling av fossilfritt stål skulle kunna ge betydande utsläppsminskningar i Volvos Cars egen leverantörskedja.

– Eftersom vi kontinuerligt minskar vårt totala koldioxidavtryck, vet vi att stål är ett viktigt område för ytterligare utveckling, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars i pressmeddelandet.

SSAB siktar på att kunna förse marknaden med fossilfritt stål i kommersiell skala 2026. Volvo Cars har som mål att bli den första biltillverkaren som använder fossilfritt stål för sina egna produktionsbilar.

– Att stora investeringar sker i järn- och stålindustrin är ett kvitto på att omställningen är både miljömässigt och ekonomiskt hållbar. Företag som SSAB och Volvo Cars skulle inte ha ett så stort intresse om det inte gick att kombinera hållbar utveckling med en konkurrenskraftig affär, kommenterar Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, det nya samarbetet som SSAB presenterat.

Enorm potential att minska koldioxidutsläppen

För Volvo Cars bilar uppgår koldioxidutsläppen till cirka 35 procent i en traditionell bil och 20 procent i en helt eldriven, sett till materialet och tillverkningen av bilens komponenter. SSAB har som mål att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 10 procent genom HYBRIT-tekniken, som använder vätgas som produceras av vatten och fossilfri el istället för kokskol.

Mer information: