#järnrutten står redo för hemestern

Hemestertips: Upptäck järnets historia vid Ekomuseum Bergslagens många besöksmål och aktiviteter under #järnruttenveckan 2021, lördagen den 3 juli till söndagen den 11 juli.

Engelsbergs Bruk är ett välbevarat industriminne och ett av #järnruttens många besöksmål. Bruket utnämndes 1993 till världsarv av UNESCO. Foto: Mostphotos.

Coronapandemin innebär inte att #järnruttenveckan ställs in, tvärtom så förbereder sig nu arrangörerna för fenomenet hemester – eller semester hemma.

De enskilda arrangörerna för besöksmålen i Ekomuseum Bergslagens stora satsning, #järnrutten, anpassar verksamheten efter de egna förutsättningarna och följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer.

#järnruttenveckan 2021 infaller 3–11 juli. På många platser runtom i Mellansverige går det att upptäcka järnets historia och utforska industriminnen i vackra och intressanta miljöer.

– Ekomuseum Bergslagen innefattar både stora och små historiska miljöer, allt från världsarv, slott, och besöksgruvor till hyttor, smedjor, herrgårdar, stugor och torp, hembygdsgårdar och bergsmansgårdar. Och där finns så mycket kunskap som våra besökare kan ta del av, berättar Malin Andersson, verksamhetschef för Ekomuseum Bergslagen.

Det var med inspiration från konstrundorna som Ekomuseum Bergslagen för fem år sedan arrangerade den första #järnruttenveckan.

Ett av syftena med veckan är att alla som är aktiva vid Ekomuseum Bergslagens många besöksmål ska känna gemenskap. Den årliga #järnruttenveckan är en stor gemensam, sammansvetsande och rolig satsning då kunskap och aktiviteter erbjuds på väldigt många platser runt om i Bergslagen.

Programmet är gediget – det går inte att hinna med att se allt på en vecka.

– Vår förhoppning är att människor bestämmer sig för att besöka vissa platser och aktiviteter nu under #järnruttenveckan och att de får upp ögonen för andra, som de besöker vid andra tillfällen, säger Malin Andersson.

Se programmet för #järnruttenveckan 

järnrutten2021.jpg