Anders Olsson redo för nya prestationer tack vare stål från Uddeholm

När elitidrottaren Anders "Järnmannen" Olsson behövde nya handtag till sin armcykel var det Uddeholm som kunde leverera. Nu har han siktet inställt på att med de nya handtagen köra kust till kust i USA, en sträcka på cirka 500 mil.

Anders Olsson med cykelhandtag 3D-printade av stålet Uddeholm Corrax. Foto: Uddeholm.

Anders Olsson är elitidrottare inom parasport. Han har främst tävlat i simning och vunnit sju Paralympics-medaljer, varav tre guld. Han innehar fortfarande ett antal världsrekord på olika distanser. Anders tävlar även i cykel, triathlon och skidåkning. För närvarande är det cyklingen han fokuserar på.

När Anders Olsson behövde nya handtag i ett hårdare material till sin armcykel sa flera tillverkare att det inte skulle gå. Men Anders, med en mentalitet att allt är möjligt, gav inte upp. Han frågade vidare och när han fick kontakt med ståltillverkaren Uddeholm i Hagfors nappade de på uppdraget, de kunde hjälpa Anders – som själv är från Hagfors – och uppfylla hans önskemål om handtagen.

Med additiv tillverkning byggde Uddeholm upp handtagen lager för lager i en 3D-printer utifrån en unik CAD-ritning. Stålet som användes heter Uddeholm Corrax.

I mitten av april kunde handtagen levereras.

– De ligger perfekt i handen! De har tyngd, men trots att de är gjorda i stål känns de överraskande mjuka, säger Anders Olsson och tillägger att det är många funktioner som ska rymmas i handtagen, både växlar och broms.

anders-olsson2.jpg

Vilka är planerna för 2021 och framåt?

– Först och främst ska jag genomföra en axeloperation, så att kroppen håller ännu längre. När axeln är i ordning finns planer på att köra kust till kust i USA, en sträcka på cirka 500 mil. Om OS i Tokyo skjuts fram till 2022, då kan det vara aktuellt. Annars satsar vi på nästa OS. Sen har Ironman på Hawaii alltid varit största målet, berättar Anders.

Det låter som att cykelhandtagen kommer att användas väl!

– Det kan du ge dig på, svarar Anders med ett stort leende.


Källa: Pressmeddelande från Uddeholm, 2021-04-16 

Mer om Anders Olsson: