Håkan Dedorsson ny stål-vd på Björneborg Steel

Björneborg Steels nya vd är stolt över den svenska stålindustrins goda rykte globalt, och det är med kunderna han vill stärka företagets och industrins position i världen. Samtidigt ska Björneborg Steel fortsätta att bidra till en levande bruksort med hög sysselsättning och kärnkompetens inom avancerade specialstål.

Håkan Dedorsson blir ny vd för Björneborg Steel, som har Nordens största smidespress för friformssmide. Foto: Pia och Hans Nordlander, Jernkontorets bildbank.

Den 1 maj axlar Håkan Dedorsson rollen som vd på Björneborg Steel. Dedorsson är Bergsskoleingenjör med metallurgisk inriktning i grunden och har 30 års erfarenhet från stålindustrin och tung tillverkningsindustri. Han är idag marknadschef på Björneborg Steel.

– Vd-bytet innebär att Leif Rosén går in i en styrelseroll och jag tar över vd-rollen från den 1 maj. Jag kommer tills vidare inneha en dubbel roll som både vd och marknadschef, berättar Håkan Dedorsson.

Björneborg-Steel.jpg

Verksamheten bedrivs i Björneborg, Värmland, med kunder över hela världen och företaget är en helt integrerad stålleverantör som kontrollerar tillverkningsprocessen från skrotgård till leveransfärdig produkt. Det innebär att företaget återvinner stål och förädlar stålet till nya världsledande produkter. En verksamhet som Dedorsson ämnar förvalta och utveckla.

– Vi kommer fortsätta att utveckla våra hållbara smideslösningar där vi arbetar med återvunnen råvara, helt fossilfri el och 100 procent återvinningsbara produkter. Vi kommer också vidareutveckla våra affärer med de investeringar vi nyligen gjort i form av långhållsborrmaskin och färdigbearbetningsenhet, säger Håkan Dedorsson.

Under ny ledning kommer Björneborg Steel att fortsätta jobba nära kunderna i syfte att stärka konkurrenskraften.

– Förhoppningen är att kunderna kommer känna av mig som en marknadsinriktad vd som vill utveckla affärerna tillsammans våra kunder för största möjliga gemensamma konkurrenskraft, fortsätter Håkan Dedorsson.

Håkan-Dedorsson2.jpg

Björneborg Steel gör nytta i världen och för bruksorten i Värmland.

– Jag brinner för svensk industri då det finns en fantastiskt fascinerande historik och imponerande utveckling. Den svenska stålindustrin är verkligen världsledande och har ett enormt bra renommé i världen. Jag vill fortsätta utveckla Björneborg Steel för att trygga sysselsättningen och skapa ett levande samhälle även här i bruksorten, något vi gjort i Björneborg sedan 1656, avslutar Håkan Dedorsson.

Björneborg Steel har Nordens största smidespress för friformssmide och levererar allt från halvfabrikat till kundanpassade helhetslösningar. Företaget har kärnkompetens inom avancerad framställning av specialstål med höga renhetskrav, komplexa friformssmiden samt maskinbearbetning.