Värdefulla utbyten när riksdagsledamöter gör verksbesök

I går besökte sörmländska riksdagsledamöter Outokumpu i Torshälla. På agendan stod företagspresentation, verksvisning och lunch i personalmatsalen. Ovärderliga utbyten som också skapar förutsättningar för kloka politiska beslut som stärker svensk industri. 

”Främre raden”: Jimmy Jansson, Tommi Lycke, Caroline Helmersson Olsson, Lotta Finstorp, Martina Johansson, Camilla Kaplin, Pia Steensland och Per Eklund. ”Bakre raden”: Henrik Lundstedt, Christian Dufhaus, Niklas Edmark, Pål Åström, Fredrik Andersson, Per-Åke Frid och Jonas Nordlund. Foto: Sirpa Gau.

Måndagen den 10 februari besökte fyra sörmländska riksdagsledamöter och två representanter för Eskilstuna kommun Outokumpus verksamhet i Torshälla. Outokumpu har specialiserat sig på tillverkning av rostfritt stål och i just Torshälla finns anläggningar för kallvalsning av plåt och band. Här arbetar omkring 270 personer, vilket gör Outokumpu till en viktig arbetsgivare i området.

Besöket inleddes med en företagspresentation, därefter bjöds beslutsfattarna gå en guidad rundtur i valsverket och besöket avslutades med gemensam lunch i personalmatsalen. Värd för besöket var platschef Christian Dufhaus.

– Det är fantastiskt kul att se det stora intresset som beslutsfattarna visar för vår verksamhet och det är förstås viktigt att vi har en dialog. Diskussionerna om förutsättningar, utmaningar och möjligheter för både Outokumpu och Torshälla blir bättre när de sker i en verksamhet som deltagarna dessutom upplever på plats i verket, säger Jonas Nordlund, kommunikationsansvarig på Outokumpu.

I Riksdagens gruv- och stålnätverk ingår riksdagsledamöter från alla riksdagspartierna. Nätverket, som administreras gemensamt av Jernkontoret och Svemin, bidrar till att öka kunskapen om svensk stålindustri genom seminarier och studiebesök.

– De beslutsfattare och politiskt sakkunniga som besöker stålverken får nästa alltid en större förståelse för varför det är viktigt med en konkurrenskraftig stålindustri i Sverige. Den svenska stålindustrin bidrar både lokalt på orten men också till svenska exportintäkter och genom stålprodukter som bidrar till samhällsnytta och ökad hållbarhet, säger Maja Boström, kommunikationsdirektör på Jernkontoret.