Stålets variationsrikedom och skönhet

Påsken har blivit synonymt med konstrundornas tid. Förra året tipsade vi på Jernkontoret om fyra besöksmål för konstintresserade stålentusiaster. Givet rådande läge tipsar vi i år om fyra digitala konstgallerier med exempel på stålets konstnärliga variationsrikedom och förtrollande skönhet.

Trädgårdsskulptur av Michael Turner av rostfritt stål. Bildkälla: michaelturnerstudios.co.uk

Dansande älvor av rostfri tråd

Robin Wight, född 1960 och verksam i England. Wight beskriver sig själv som hobbykonstnär, men i praktiken är konstnärskapet nu hans yrke. Innan konsten tog över arbetade han bland annat inom kopparindustrin. Det var 2010, när han lagade ett staket, som han kom på idén att göra skulpturer av ståltråd.

Av rostfri ståltråd formar Wight stora, häpnadsväckande maskrosbollar och älvor som ofta dansar i vinden. FantasyWires heter familjeföretaget som marknadsför skulpturerna.

Wight delar gärna med sig av kunskapen om hur tillverkningen går till. På företagets webbplats finns utförliga instruktionsfilmer.

Robin Wights galleri

Offentlig konst av cortenstål

Mia Fkih Mabrouk, född 1957, har ett tidigare yrkesliv som svetsare. Denna bakgrund har haft stort inflytande på hennes konstnärliga skapande. Efter tolv års konstnärlig utbildning har hon nu sin verksamhet i Bohuslän och arbetar främst i sten men även i metall. Blandningen cortenstål (rosttrögt stål) och rostfritt stål tycker hon är intressant, "det skapar glitter i den varma ytan".

Mia Fkih Mabrouk skapar alltifrån små smycken till storslagen offentlig utsmyckning. Hon har ett särskilt intresse för geometri och stjärnformer. Ett exempel på detta är den så kallade Skenestjärnan, rondellutsmyckning i Skene i Marks kommun.

Mia Fkih Mabrouks galleri


Skenestjärnan. Foto: Konstnärscentrum väst.

Beständiga trädgårdsdjur

Efter avslutad konstutbildning nischade den engelske konstnären Michael Turner tidigt in sig på att göra trädgårdsskulpturer av återbrukat stål, gamla muttrar, bultar och annat stålskrot. Han har arbetat med andra material, men håller stål som favorit för dess flexibilitet och hållbarhet.

Inspirationen får Turner från naturen, skulpturerna är oftast i form av olika djur. Eftersom han vill att verken ska vara väderbeständiga svetsar han sina skulpturer av rostfritt stål.

Michael Turners galleri


Kinetiska metallskulpturer

Amerikanen Anthony Howe, född 1954, skapar kinetiska, det vill säga rörliga skulpturer av metall. Howe är utbildad i skulptur och måleri och inledde karriären som akvarellist. Det var när han jobbade deltid med att montera lagerhyllor av stål som han insåg potentialen med materialet.

Skulpturernas mobila delar drivs av vinden. Howe använder datorstödd design för att formge metallkomponenterna och med traditionella metallbearbetningstekniker färdigställer han sedan de olika delarna.

Anthony Howes galleri


Här hittar du förra årets konsttips: Påsk, vårsol och konstnärligt stål