Silverbalken till Guldbro-byggaren Markus Glaas

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. I år mottogs Silverbalken av Markus Glaas, teknisk chef för stålbroar på Skanska och ansvarig för tillverkningen av den nya Slussbron i centrala Stockholm – även kallad "Guldbron".

Markus Glaas. Foto: Stålbyggnadsinstitutet.

Silverbalken delas normalt ut på Stålbyggnadsdagen som är Stålbyggnadsinstitutets (SBI) årliga konferens. På grund av rådande pandemi blev Stålbyggnadsdagen 2020 digital, varför ceremonin när Silverbalken överlämnades till Magnus Glaas skedde innan konferensen, ute på Slussbron.

– Stort, och ärorikt förstås. Jag har varit på många Stålbyggnadsdagar och sett vilka som har fått priset. Nu får jag stå här på Slussbron och ta emot priset också, det känns härligt, säger Markus Glaas i ett pressmeddelande från SBI.

Film från överlämningsceremonin:

Markus Glaas är civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad med examen från Luleå tekniska universitet 1999. Sedan 2013 är han gruppchef och projektchef för stålkonstruktioner inom Skanska med fokus på avancerade stålbroprojekt, såsom den 3500 ton tunga Slussbron som tillverkades i Kina och transporterades på båt till Stockholm.

Prismotiveringen lyder:

Markus Glaas tilldelas Silverbalken 2020 för att han under sin tjugoåriga karriär säkerställt att de mest avancerade stålbrokonstruktionerna i Sverige tillverkats och anlagts kvalitetssäkert och precist.

Markus har redan varit delaktig i flera framstående och prisade projekt. Några exempel förutom Slussbron är gamla Årstabron, motorvägsbroarna vid Rotebro, järnvägsbroarna vid Tomteboda samt stålbron vid Stockholms stadshus. När såväl stora som små stålbroprojekt kräver speciella kunskaper och erfarenheter är det ofta Markus som får uppdraget. Som en av de yngsta vinnarna av Silverbalken genom tiderna visar han att tillväxten av unga och duktiga brobyggare i Sverige är god.

Om Silverbalken

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling och delas i år ut för 46:e året i rad. Silverbalken är tillverkad i äkta silver av silversmeden Henrik Ingemansson, Atelier Borgila.

Se även 

Pressmeddelande från SBI, 2020-10-22