Rostfritt från Outokumpu glänser på Avesta Art 2020

Ett antal utmaningar till trots, finns nu Outokumpus rostfria stål att beskåda som en del av utställningen "Folkhemmets design – bruksföremål i rostfritt stål och aluminium” i Verket i Avesta. Tillsammans med konstnären Tove Aldrin producerade Claes Sörebo, marknadschef på Outokumpu i Avesta, konstverket.

Avesta Art 2020 visas på Verket, ett "inlevelsemuseum" som omfattar både kost och industrihistoria. Foto: Sussie Carlzon.

När Outokumpu i Avesta fick frågan om de kunde hjälpa till med årets upplaga av Avesta Art 2020 med tema rostfritt stål, landade den hos Claes Sörebo, marknadschef på Outokumpu i Avesta och lokalpatriot med stort intresse för konst och kultur.

– Att vi ska hjälpa till på en utställning med detta tema i Avesta kändes lika självklart som att prästen läser bibeln, säger Claes Sörebo. 

Tillsammans med konstnären Tove Alderin fastställdes design och utförande. Två cirkelformade plåtar av rostfritt stål utgör ramen för konstverket, den ena vilar på marken och den andra hänger eller ”svävar” lätt vinklad i taket. Plåtarna är slipade eller polerade till olika grader av ytfinhet.

Flera utmaningar längs vägen

Förutom utmaningen att slipa fram rätt slags ytor och sedan skära rätt format på plåtarna så visade det sig vara utmanande att få plåtarna på plats i utställningsrummet. Utställningsrummet är nämligen beläget högst upp i Verket, cirka 25 meter över markplan. Men med hjälp av den skicklige chauffören Johan Gavelli kunde plåtarna lyftas på plats tryggt och säkert.


konstverk2.jpg

Plåtrana lyfts in i utställningsrummet, 25 meter över markplan. Foto: Outokumpu.

Besök på Verket rekommenderas

Bilden nedan gör inte konstverket rättvisa – det bör upplevas i verkligheten. Den som har vägarna förbi Verket i Avesta rekommenderas att se utställningen ”Folkhemmets design – bruksföremål i rostfritt stål och aluminium” - En del av Avestas historia.

konstverk.jpg

Den slutgiltiga installationen på plats i Verket i Avesta. Foto: Outokumpu.

I utställningen ges besökaren möjlighet att ta del av ett svenskt kulturarv, men också höja blicken och fundera över samhällsutvecklingen under 1900-talet och frågor om hållbar design. Utställningen pågår fram till 13 september 2020.

Verket är ett prisbelönt "inlevelsemuseum" med en mix av historia, konst och teknik. I Verket finns dels en sevärd interaktiv utställning om industrihistoria, dels konstutställningar med både fasta konstinstallationer och tillfälliga utställningar, såsom Avesta Art.

Se även: