"Konkurrenskraft finns i innovationer"

Sverige är ett innovativt land inom många områden. Ett område är stålindustrin, där vi besitter en högre metallurgisk kompetens jämfört med andra länder. På Sandvik Materials Technology tillverkas exempelvis ultrafin tråd, tunnare än ett hårstrå, som används i medicintekniska komponenter som både räddar och förbättrar människors liv – och bidrar till en effektivare sjukvård.

Tom Eriksson. Foto: Sandvik.

Utmattningsförmågan i stålprodukter, alltså hur länge produkten håller innan den går sönder, är en nyckelfaktor generellt, men särskilt viktig för medicinska komponenter ur ett hälsoperspektiv.

— Ta en medicinsk metalltråd som sitter inne i kroppen till exempel. Den utsätts för en väldigt tuff miljö rent korrosions- och utmattningsmässigt, kroppens egna vätskor går hårt åt metallen. För att få rätt egenskaper krävs framförallt att metallen har en extremt hög renhet och det får den redan i tillverkningsprocessen i stålverket, förklarar Tom Eriksson, chef för strategisk forskning på Sandvik Materials Technology, ett av affärsområdena inom Sandvik-koncernen.

Hela produktionskedjan kräver stor precision, med fokus på kvalitet.

Ta del av hela intervjun med Tom Eriksson inom ramen för informationskampanjen #stålnytta.

Ta del av hela intervjun med Tom Eriksson inom ramen för informationskampanjen #stålnytta.

#stålnytta-web-svart.png