Jernkontorets julkalender engagerade publiken

1-24 december presenterade Jernkontoret varje dag utvalda porträttfotografier hämtade ur en diger samling med bilder av människor som på ett eller annat sätt har anknytning till bergshanteringen. Julkalendern publicerades på Jernkontorets webbplats, men spreds via Facebook och Jernbloggen. Detta skapade ett stort engagemang och slussade många intresserade läsare till Jernkontorets webbplats.

Jernkontorets julkalender hade under december månad totalt nära 3 000 sidvisningar. Sidorna fortsätter att få besök av läsare med intresse för enskilda personers öden, men också för de fascinerande bilderna och de berättelser som Jernkontorets bibliotekarie, Yngve Axelsson, författat.

I källarvåningen på Kungsträdgårdsgatan 10 finns Jernkontorets bibliotek. Biblioteket har blivit en central punkt för litteratur inom så kallad bergs- och brukshistoria. Alla aspekter på detta ämnesområde täcks in, det vill säga allt ifrån ekonomisk och social historia till teknikhistoria. I biblioteket finns också omfattande bildsamlingar med cirka 6 000 bilder av svenska järnbruk och gruvor samt en porträttsamling som innehåller cirka 7 000 porträtt och biografiska uppgifter av personer med anknytning till svensk bergshantering.

Yngve Axelsson i Jernkontorets bibliotek.

Den sista delen av julkalendern, som publicerades på julafton den 24 december, innehöll inte bara ett familjeporträtt och dess historia, utan också ett resonemang om hur läsaren betraktar ett porträtt och hur bilderna bidrar till att tolka en historia.

Här hittar du hela julkalendern: jernkontoret.se/julkalender.