Påsk, vårsol och konstnärligt stål

Påsken har blivit synonymt med konstrundornas tid, på flera ställen över hela landet ordnas det utställningar och rundor. Här listar vi fyra besöksmål för konstintresserade som vill ta en paus i godisätandet och ge sig ut i vårsolen för att uppleva stålets skönhet och mångsidiga uttrycksmöjligheter. 

Den spektakulära och prisbelönta bastun Solar Egg visas på konsthallen Artipelag i Stockholms skärgård. Foto: Riksbyggen

Stålkonst i Sandviken

När Kenneth Sjöholm inledde sin bana som konstnär arbetade han till vardags med stål på Sandvik. Det var där han lärde känna materialet och upptäckte skönheten. Det första konstobjektet i stål som han gjorde var en dopgåva, sedan dess har han fortsatt.

Enligt Kennet är hans konst hållbar, känslostyrd, och stålig. Han ställer ut med Gästrik konst, på Högbo Brukshotell 19–22 april.

Solar Egg i Stockholms skärgård

Solar Egg är en flyttbar och demonterbar vedeldad bastu som har ritats av Bigert & Bergström för Riksbyggen. Byggnaden vann Stålbyggnadspriset 2017.

Bastun är fem meter hög och fyra meter bred och har ett självbärande skal av 69 moduler i rostfri spegelpolerad plåt som speglar sin omgivning. Invändigt har bastun väggpaneler och golvtrall av trä. I centrum står en vedeldad, hjärtformad kamin av järn och sten. Bastun rymmer upp till åtta personer.

Ett exemplar av Solar Egg visas i konsthallen Artipelags utställning "Skulptur i natur" på Värmdö i Stockholms skärgård, cirka 20 minuter från centrala Stockholm.

Konst på Hög i Kumla

Konst på Hög, en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här finns ett trettiotal skulpturer av nationellt och internationellt erkända konstnärer. Många verk är tillverkade av olika typer av stål och metall. Bland konstnärerna kan nämnas Peter Johansson, Lenny Clarhäll, Maria Miesenberger, Ulla Viotti och Anders Krisàr. Området utökas årligen med en skulptur.

Trådslöjd i Trelleborg

Trådslöjd, luffarslöjd eller trådarbeten, det finns många namn för tekniken som Birgitta Persson använder när hon skapar sin konst. 2003 startade Birgitta företaget Böjd Slöjd och har sedan dess sålt sitt hantverk och deltagit i många utställningar. Under tiden 19–22 april visas Birgittas trådslöjd på Ateljé & Galleri Skal i Trelleborg, en samlingsutställning som anordnas av nätverket Öppna Sinnen

Foto: bojdslojd.com