Kanthal hyllar Luleföretag

Vinnaren av det globala priset Kanthal® Award 2019 är den svenska innovatören NyCast AB. De får priset för sin värmelösning som har potential att bidra till en industriell framtid utan utsläpp av växthusgaser.  Syftet med Kanthal® Award är att hylla innovativa företag.

NyCast AB vann Kanthal® Award 2019 för sin innovativa och effektiva gasvärmningslösning som har potential att bidra till en industriell framtid utan utsläpp av växthusgaser.

– Vi instiftade det här priset för att hylla innovation. Vi jobbar i väldigt tajt samverkan med våra kunder och vi utvecklar våra idéer tillsammans. Jag tror på kraften i att dela erfarenheter och jag vet att vi behöver varandra för att utveckla hållbara processer och samhällsnyttiga produkter, säger Nicklas Nilsson, vd på Kanthal.

Kanthal Award instiftades 2015.

– Inom ramen för Kanthal Award vill vi lyfta projekt och initiativ som kan få en positiv effekt på klimat och människor, inte bara i Sverige utan globalt. Modiga nya idéer som driver teknikutvecklingen och som dessutom motiverar människor i vår industri att tänka utanför den vedertagna ramen. Det är sådant som vi vill uppmärksamma och jag är stolt över både de nominerade och det vinnande företag i årets tävling, säger Nicklas Nilsson.

NyCasts vinnande innovation kan hetta upp gas till 1 100° C med ett gastryck på mer än 10 bar på mindre än hundra millisekunder. Lösningen kan exempelvis användas till att förvärma vätgas som används för reduktion av järnmalm. Juryns motivering lyder:

Gasuppvärmning möjliggör många nya tekniker, inklusive sådana som bidrar till minskning av koldioxidutsläppen i stål- och cementindustrin. NyCast är nominerad för sin innovativa och effektiva gasflödesvärmare för höga temperaturer. Innovationen har potential att bidra till en industriell framtid utan växthusgasutsläpp.