Helena Malmqvist gör skillnad på Jernkontoret

Helena Malmqvist, forskningschef på Jernkontoret, har nu varit på plats ett par månader på sitt nya jobb. Så här beskriver hon sin första tid.

Foto: Pia Nordlander, Bildn.

– Jag är så glad över att vara på plats. För mig som är bergsingenjör i grunden betyder det otroligt mycket att få vara med och driva viktiga frågor inom stålindustrin, säger Helena Malmqvist, forskningschef på Jernkontoret

Helena har en imponerande bakgrund. Hon är bergsingenjör från KTH och kommer närmast från ABB där hon de senaste tio åren ansvarat för ABB:s externa forskning och forskningskommunikation. Tidigare har hon varit på Kanthal i Hallstahammar och på pappersbruk i Kramfors.

– Jag hade egentligen tänkt bli lärare i matte och kemi. Men SYO-konsulenten jag träffade frågade om jag inte skulle bli ingenjör istället, pedagogik kunde alltid läsas till efteråt. Ja, varför inte tänkte jag och fastnade för materialteknik. Jag har inte ångrat mig.

På Jernkontoret ansvarar Helena för två teknikområden: Digitalisering och Energi- och ugnsteknik och hon driver dessutom frågor som är viktiga för stålindustrin som helhet. Det kan till exempel handla om frågor som rör forskning, kompetensförsörjning och utbildning, samt hur vi skapar goda förutsättningar för att den svenska stålindustrin ska vara hållbar och långsiktig.

– Det handlar om att skapa möjligheter. Jag brinner för samverkansforskning och vill göra skillnad genom att skapa givande erfarenhetsutbyten mellan företag, forskare och politiker. Det känns som jag har hittat precis rätt!

Helena berättar att ingen dag är den andra lik. Under veckan som gått har lanseringar av projekt varvats med större och mindre möten och hon har deltagit i paneldebatter om framtidens kompetensförsörjning och träffat finansiärer för forskningsprojekt.

–  Det ger mig energi att få vara närvarande där de viktiga frågorna diskuteras. Stålindustrin är en stor och viktig industri för Sverige och genom att arbeta tillsammans kan vi få stor utväxling på det vi gör.

Helena avslutar med att berätta att hon ser fram emot det fortsatta arbetet på Jernkontoret.

–  Det är fantastiskt att vara på en arbetsplats där kollegorna är så engagerade och verkligen brinner för sina frågor. Det är så vi gör skillnad!