Det lackar mot Jubileums-Bergslusse

I år är det 200 år sedan Sveriges första högre tekniska utbildning grundades, Bergskolan i Falun. Idag heter utbildningen Materialdesign och finns på KTH i Stockholm. Med anledning av detta bjuder studentsektionen vid utbildningen, Bergs, in studenter och alumner till en extraordinär "Jubileums-Bergslusse" den 14 december.

Foto: Mostphotos

Bergssektionen, eller Bergs som den ofta kallas, grundades 1819 i Falun. År 1866 flyttades utbildningen och sektionen till Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Under tiden på KTH har utbildningen bytt namn två gånger, först till Materialteknik och sedan till Materialdesign.

Även Bergssektionens årliga evenemang Bergslusse, även kallad Lussegasquen, har anrika traditioner. Av allt att döma startade traditionen redan i slutet av 1800-talet. Bergslusse är sektionens största arrangemang på året. Då samlas studenter och alumner vid Bergssektionen, samt andra inbjudna gäster. År 1922 bjöds för första gången även professorerna in.

– Vi försöker att nå alla Bergssektionens alumner runt om i Sverige – och världen – med inbjudan till Bergslusse. Alla är hjärtligt välkomna! Jag hoppas vi blir många på detta jubileums-lusse, säger Maj-Britt Galdo, Bergssektionens Klubbmästare.


Bergslusse 2018 hölls på Solliden på Skansen i Stockholm. Foto: Bergssektionen.

Först på programmet står premiär av årets Bergsspex, därefter äts en trerättersmiddag och förstaårseleverna uppträder med ett luciatåg. En sådan här kväll sjungs det naturligtvis också en hel del, både gamla traditionella Bergsvisor och nyare sånger. Vänner och klasskamrater från förr återförenas och det knyts nya kontakter.

Svensk stålindustri stödjer evenemanget genom Jernkontoret.

Vad: Jubileums-Bergslusse
När: 14 december 2019
Var: Nymble, Drottning Kristinas väg 15, KTH
Anmälan: Betalning ska ske senast 4 december, se inbjudan.

Läs mer: Inbjudan till Bergslusse (pdf)

Illustrationer från inbjudan till Lussegasquen 1967.