Gert Wingårdh belönas med  Silverbalken

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. I år belönades Gert Wingårdh vid en prisceremoni under Stålbyggnadsdagen 2018. 

Gert Wingårdh mottog Silverbalken under Stålbyggnadsdagen som hölls den 25 oktober i Malmö. Foto: Peter Kroon.

– Jag är så tacksam över att få ta emot Silverbalken. I flera av våra byggnader finns det uttryck som inte hade kunnat utföras i något annat material än stål. Det senaste exemplet är glaskupolen över ljusgårdarna i Nationalmuseum, vilken krävde exakt precision, säger Gert Wingårdh.

Gert Wingårdh är arkitekt SAR/MSA, utbildad vid Chalmers tekniska högskola. Han är också konstnärlig professor i form och teknik på deltid vid Chalmers tekniska högskola. Gert Wingårdh har gestaltat flera intressanta stålbyggnader som har belönats med både nationella och internationella priser, till exempel Astra Hässle (Kasper Salinpriset 1993), Victoria Tower (World Architecture Festival Award 2012), Emporia (World Architecture Festival 2013) och Aula Medica (Stålbyggnadspriset och European Steel Design Award 2015).


Utan stål hade den imponerande Aula Medica, Karolinska Institutets hörsal, inte varit möjlig att bygga. När aulan fick Stålbyggnadspriset 2015 sa juryn "en byggnad som på ett innovativt sätt använder stål för att tänja på gränserna för det möjliga". Foto: Anna Thorell.

Prismotiveringen lyder:

"Gert Wingårdh tilldelas Silverbalken 2018 för sin förmåga att hitta nydanande, kreativa och oväntade lösningar där tyngdlagen är den största utmanaren. Det ger byggnadsverken en magnifik spänst och nerv bortom vad som är föreställningsbart. Gert låter olika material samspela varvid konstruktion och form utvecklas till en elegant odelbarhet.

Hans portfolio innehåller flera förnämliga referensprojekt. Aula Medica är en byggnad där stål används för att tänja gränser och därmed möjliggörs en sublim interaktion tillsammans med trä och glas. Emporia är ett köpcenter där de visuella stålpelarna skapar rymd i sällskap med den finurligt slingrade entrékonstruktionen i stål och glas. Det är med glädje SBI tilldelar 2018 års Silverbalk till Gert Wingårdh."

Se även: