Ett hållbart hjärta av stål

Tack vare det rostfria stålets egenskaper kan Kattmakarens vindsnurror hänga ute året om och sprida sin skönhet.  Vindsnurrorna tillverkas av restmaterial, det vill säga plåt som är överbliven från annan tillverkning. 

Kattmakaren heter egentligen Carsten Johansson. I sin enmansverkstad i Sölvesborg tillverkar han vindsnurror och andra metallkonstverk. Tillverkningen av de rostfria vindsnurrorna startade för omkring fyra år sedan. Innan dess gjorde han mestadels kattsiluetter i svart plåt, därav företagsnamnet Kattmakaren.

– Jag har varit entreprenör i hela mitt liv och har på senare år nischat in mig på att tillverka hållbara, unika och personliga produkter som jag säljer i min webbshop, berättar Carsten Johansson.

Carsten Johansson månar om miljön och har valt att arbeta med rostfritt stål från Outokumpu, eftersom det är tillverkat av återvunnet stålskrot. Dessutom är stålet som han använder till vindsnurrorna restmaterial från annan tillverkning i närområdet, vilket är resurseffektivt och gör att materialtransporterna minimeras.

Formerna av hjärtan, klot och droppar skärs ut hos en mekanisk verkstad med laser som har en precision av en tiondels millimeter. Därefter sätter Carsten för hand ihop dem till vindsnurror och smyckar dem med glaskulor. Tack vare det rostfria syrafasta stålets (AISI 316L) egenskaper kan snurrorna hänga ute året om, i regn o rusk, vinter som sommar.

Försäljningen av de små konstverken sker via webbplatsen www.kattmakaren.se