Ny bränslesnål och underhållsfri svensk stålbåt

I fredags den 12 maj sjösatte SSY Swedish Steel Yacht sin nya fartygsprototyp P16, en 17 meter lång och 17 ton tung högpresterande patrullbåt med maxhastighet om 60 knop. 

Hela båten är tillverkad av rostfritt så kallat superduplexstål som Sandvik har utvecklat och som tillverkas av Outokumpu. I och med att stålet är så starkt har man kunnat minska materialtjockleken. Båten är byggd med ett nyskapande designkoncept inspirerat av egenskaperna hos traditionella vikingaskepp. Designen i kombination med materialvalet gjorde det möjligt för SSY att bygga ett ovanligt lätt och hållfast fartyg.

– Att P16 är så lättviktig minskar helt klart bränsleförbrukningen. Fartyget är underhållsfritt, något som sparar dyrbar tid och pengar. Det är oerhört tåligt mot saltvatten och kan användas även när havet är delvis fruset, säger Petra Rosén, vd på SSY.

All metall under vattenlinjen är polerad blank som en spegel av Outokumpu Press Plate i Avesta. Detta gör att havslevande organismer som sätter sig fast på skrovet antingen sköljs bort när man kör båten eller kan spolas av. Det behövs varken höga hastigheter eller högt tryck för att organismerna ska släppa från skrovet, alltså finns inget behov av miljöfarlig och dyr bottenmålning.

– Det här är ett mycket bra och konkret exempel på stålindustrins gemensamma vision: ”Stål formar en bättre framtid”. Här ser vi hur stålet i kombination med ledande teknikutveckling och kreativa individer skapar miljönytta och hållbarhet, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.


Mer information:
SSY, Swedish Steel Yachts (ssy.se)
 
Outokumpus pressmeddelande (outokumpu.com) 
Reportage SVT Nyheter Gävleborg, 2017-05-12


Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 08 679 17 10