Outokumpu satsar för framtiden

Outokumpu gör miljoninvesteringar för bättre miljö och levererar dessutom höghållfast, rostfritt stål för upprustning av Söderströmsbron i Stockholm.

Outokumpu ska leverera 600 ton höghållfast, rostfritt stål för upprustning av Söderströmsbron, då fyra tunnelbanebroar som går mellan Slussen och Gamla stan ska bytas ut. Broarna är helt avgörande för kollektivtrafiken i Stockholm; varje dag görs 330 000 resor över bron.

– Outokumpu har lång erfarenhet av att leverera kostnadseffektviva brolösningar med en betydligt längre livslängd jämfört med vanliga kolstålkonstruktioner, säger Mladen Perkovic, chef för Outokumpu Plate Service Center Nordic i Degerfors i ett pressmeddelande.

Samtidigt satsar Outokumpu Stainless också på en betydande mångmiljoninvestering som både minskar miljöpåverkan och gör tillverkningen mer kostnadseffektiv. Investeringen sker i tre delar. Den första delen handlar om övergång från olja till gasol i ugnarna. Gasol är ett renare alternativ, mer lättanvänd och billigare. Den andra delen av investeringen handlar om ny regleringsteknik till värmeugnarna. Det gör att ugnarna blir mer effektiva, att man kan producera mer och få bättre produktkvalitet. Den tredje delen av investeringen handlar om en ny svarv för 12 meter långa stänger.

– Vi är i dag en liten aktör på marknaden och vi kan växa mycket och det är vår förhoppning. Investeringen med ugnarna kommer inte ge några nya jobb. Den nya svarven kommer troligtvis generera nya arbetstillfällen. Men tanken är att vi ska, efter investeringen, öka och växa och då kan det förstås bli nya arbetstillfällen, säger Olle Källberg, platschef för Outokumpu Stainless affärsområde långa produkter, till Karlskoga Tidning.

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 070 206 75 62