Munkforsstål på Fashion Week Stockholm

I söndags invigdes Fashion Week Stockholm av designern Naim Josefi. I sin denimbaserade kollektion "Gangs" har Josefi arbetat med mängder av tunna stålband från Voestalpine Precision Strip i Munkfors som bland annat resulterat i tre spektakulära couture-klänningar.

Foton från fashionweek.se.

Mikrotunna stålband från Munkfors

Stålband har tillverkats i Munkfors i decennier och de vanligaste användningsområdena är bland annat knivblad för pappers- och präntindustrin och stötdämparbrickor till fordon. Stålet valsas till olika tjocklekar där de tunnaste banden är en hundradels millimeter – hälften så tjockt som de tunnaste mänskliga hårstrån som finns. Voestalpine Precision Strip är ett av få företag i världen som klarar av att valsa ner till sådan tunnhet och sedan runda av kanterna på banden.

Stål på catwalken

För att göra den blå klänningen på bilden ovan går det åt cirka 300 meter stålband. Skulle man vika ihop bandet skulle det få plats i en tekopp (3 dl) och väga 2,3 kg. Stålet i klänningen väger dock mindre än så eftersom det består av bitar som skurits ut från bandet. Naim Josefi har sedan sytt på dessa "stålpaljetter" för hand, en efter en.

– Detta är nog mitt mest ambitiösa teknikprojekt hittills, sa Josefi när han intervjuades av Di Weekend.

Naim Josefi har tidigare arbetat med stål i sitt modeskapande, nämligen när han designade ett par 3D-printade skor av återvunnet stål till Lady Gaga.

– Jag tänkte att jag borde kunna göra ännu mer av stål, för det var så fantastiskt att göra något så roligt av ett oväntat material, berättar Naim Josefi för Kulturnyheterna i SVT.

Se också

Hela kollektionen på fashionweek.se
Exklusiv klänning av Munkforsstål (svt.se)

Kontaktperson:

Gert Nilson, teknisk direktör
gert.nilson@jernkontoret.se, 08 679 17 05