Från Almedalen till USA

År 2016 tog Cellink hem utmärkelsen Årets startup i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge i Industriområdet under Almedalsveckan. Dessutom tilldelades företaget Industrins pris. År 2017 fick SaltX Industrins pris och utsågs även till Årets tillväxtbolag. Nu har de varit på resa till New York och San Francisco tillsammans med övriga vinnare i tävlingen.

Serendipity och Industrin tar matchen

Med samarbetet mellan entreprenörstävlingen Serendipity Challenge och Industrin tar matchen under Almedalsveckan 2016 och 2017 blev Industriområdet en mötesplats för entreprenörer, industrichefer och politiker. När de 50 entreprenörsföretagen visade upp sina innovationer låg fokus på framtidens industri.

Cellink

Cellink var med och tävlade 2016 och 2017 var de med och ställde ut i egenskap av vinnare 2016.

‒ Att vi fick Industrins pris och utsågs till Årets startup öppnade upp möjligheter att hitta duktiga investerare och nya medarbetare. Det underlättade den fortsatta utvecklingen av bolaget, säger Gusten Danielsson, CFO Cellink.

Cellink har utvecklat biobläck som gör det möjligt att skriva ut biologisk vävnad i bolagets egenutvecklade 3D-printer. Test av mediciner och kosmetika kan göras på den utskrivna vävnaden, i stället för på försöksdjur. Ett långsiktigt mål är att kunna skriva ut mänskliga reservdelar.

SaltX

Sommaren 2017 var det SaltX Technologys tur att ta hem Industrins pris. Dessutom utsågs företaget till Årets tillväxtbolag. SaltX Technology utvecklar och säljer en patenterad teknologi som på ett unikt sätt möjliggör lagring av värmeenergi i salt.

– Att vara på plats i Almedalen gav oss en viktig plattform. Värdet var inte bara att vinna, det var intressant att få lyssna på andra och att få träffa industriföretag som kan bli framtida samarbetspartners. ABB och Stora Enso har vi redan haft möten med, säger Max M. Mohammadi, Business Development Director SaltX.

Cirka 50 % av jordens energikonsumtion går till värme och kyla samtidigt som efterfrågan på förnybar energi växer i hög hastighet. Utmaningen i förnybar energi ligger i att dessa ofta är ojämna, till exempel att vinden bara blåser ibland, vilket ökar efterfrågan på energilagring. Då kan SaltX energilagringsteknologi vara en lösning.

Fakta Serendipity Challenge resa till USA

Resan till USA var en del priset för de bolag som utsågs till vinnare i Serendipity Challenge 2016 och 2017 i totalt fem olika kategorier. Både Cellink och SaltX tilldelades dubbla priser och hade därför med två representanter från respektive företag. I resan ingick besök på Nasdaq, Svensk-Amerikanska handelskammaren och Svenska Konsulatet i New York, Nordic Innovation House i Silicon Valley, Google och Stanford. Företagsrepresentanter fick även träffa inkubatorer och affärsjurister.

Kontaktpersoner:

Ulla Nyman, chef opinionsbildning IKEM samt projektledare för Industrin tar matchen
ulla.nyman@ikem.se, 010 455 38 71

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 08 679 17 10