Stål från Sandvik bygger framtidens fartyg

Sandviks avancerade rostfria stål blir basen i ett innovativt prototypfartyg som kommer att byggas av företaget Swedish Steel Yacht AB (SSY). Grunden för prototypfartyget är ett samarbetsavtal mellan Swedish Steel Yacht AB (SSY), Sandvik AB, AGA Gas, Saab AB och Scania CV AB.

Bild från sandvik.se. 

Syftet med projektet är att visa på en helt ny teknik för att bygga effektivare, mer höghållfasta och underhållsfria fartyg. Tack vare den nya skeppskonstruktionen går det åt mindre material, så fartyget blir lätt och drar mindre bränsle. Materialet är 100 % återvinningsbart rostfritt stål och behöver inte målas med giftig bottenfärg som andra fartyg. Det är genom projektet nu praktiskt möjligt att visa upp detta som en ny marknad.

− Stålindustrins branschgemensamma vision säger att vi bara ska tillverka samhällsnyttiga produkter år 2050. Det här projektet som Sandvik deltar i är ett steg i helt rätt riktning. Svenskt stål har världsunika egenskaper och det är precis sådant här det ska användas till, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Läs hela nyheten (sandvik.se)

Industrijättar samarbetar om extralätt stålfartyg (nyteknik.se)

Läs mer om stålindustrins vision

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, +46 70 206 75 62