Debatt: Regelverket måste ställa rimliga krav på vattnet

EU-domstolens Weserdom kommer få dramatiska konsekvenser för samhällsutvecklingen om inte riksdag och regering snabbt anpassar de svenska reglerna.

I en debattartikel i Dagens samhälle skriver företrädare för Jernkontoret, SveMin, Skogsindustrierna med flera att Sverige nu måste anpassa sina regler för att inte all verksamhet vid vatten ska kunna förbjudas.

Weserdomen innebär att EU:s mål för vattenkvalitet ska tillämpas i varje enskilt fall. Det innebär att en verksamhet eller en åtgärd inte får tillåtas om den innebär en försämring av statusen i en sjö eller i ett vattendrag. Förbudet gäller även om verksamheten sammantaget innebär en förbättring av vattenkvaliteten. Även om verksamheterna bedrivs med bästa möjliga teknik och med mycket begränsad miljöpåverkan innebär EU:s ramdirektiv, på det sätt det har införts i Sverige, att verksamheten inte tillåts.

− Om dessa lagändringar inte görs kommer vi tvingas säga nej till all utveckling som på något sätt kan ha en negativ påverkan på vatten, skriver företrädarna i artikeln.

Kontaktperson:

Sophie Carler, rådgivare i miljöfrågor, Jernkontoret
sophie.carler@jernkontoret.se, +46 8 679 17 18