E16 - Världens första elväg för lastbilar

Igår invigdes E16 - världens första elväg för lastbilar, mellan Sandviken och Kungsgården. De stora basindustrierna i Dalarna och Gästrikland, bland andra Ovako, Outokumpu, SSAB och Sandvik, är med och backar upp projektet.

E18 invigs. Från vänster: Lena Erixon, GD Trafikverket; Ibrahim Baylan, samordnings- och energiminister; Anna Johansson, infrastrukturminister; Erik Brandsma, GD Energimyndigheten. Foto: Per Callenberg/Regeringskansliet.

Elvägen är ett samarbete mellan flera olika aktörer och nu väntar tester och två års utvärdering av vägen.

− Sverige är först i världen med en elväg. Den svenska modellen bygger på samverkan mellan näringsliv, akademi, myndigheter och lokala aktörer. Det gör att ett relativt litet land som Sverige kan ligga i framkant. Elväg E16 ett mycket intressant projekt som verkligen visar styrkan i att flera aktörer samverkar, säger infrastrukturminister Anna Johansson i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

− Projektet med elvägen är ett bra exempel på hur industrin tillsammans med offentliga aktörer framgångsrikt utvecklar nya metoder för mer hållbara transporter. Förhoppningsvis är detta bara ett första steg och att det i framtiden finns ett mer omfattande system med elvägar, säger Jenni Ranhagen, transportspecialist på Jernkontoret.

Läs också:

Stort intresse när ministrar invigde ny elväg, Dala-Demokraten 2016-06-23

Nu invigs den världsunika elvägen längst E16 – Avestaföretag först ut, Dala-Demokraten 2016-06-21

 

Kontaktperson:

Jenni Ranhagen, rådgivare i statistik- och transportfrågor
jenni.ranhagen@jernkontoret.se, +46 8 679 17 52