Jernbloggen.se – ny blogg om bergshistoria

Det finns ett stort intresse för bergshistoria runt om i landet. Därför har Yngve Axelsson, bibliotekarie på Jernkontoret, startat jernbloggen.se. Blogginläggen kommer att handla om bergshanteringens historia ur många olika synvinklar. 

Bilden ovan är hämtad från ett inlägg om ”elektiskt stål” på Jernbloggen.se. Interiör från stålverket i Kortfors med arbetare framför Héroults ljusbågsugn. Bildkälla: Karlskoga Bergslags hembygdsförening.

Det första inlägget på den nya bloggen om bergshistoria publicerades den 21 maj. Här finns bloggen: jernbloggen.se

– Vi fick stor respons direkt, berättar Yngve Axelsson som är initiativtagare till bloggen. Det var många som redan efter första inlägget tecknade prenumeration och vi märker att kännedomen om bloggen snabbt sprids i olika bergs- och industrihistoriska nätverk. Det är roligt att se den uppskattning som bloggen får, tycker Yngve.

Yngve Axelsson

Bakom bloggen står två medarbetare på Jernkontoret:

Yngve Axelsson, bibliotekarie och arkivansvarig. Yngve har arbetat åtskilliga år på Jernkontoret och har även privat ett stort intresse i historia. Han bloggar om sina bokfynd, arkivfynd och annat smått och gott rörande bruks- och gruvhistoria i medier och andra nätverk.

Elisabeth Källgren assisterar Jernkontorets bergshistoriska utskott som en del av sin tjänst. Hon bloggar visserligen inte men kommer i bloggen att ge tips om konferenser, möten och andra evenemang som hon genom sina bergshistoriska nätverk får kännedom om.

Bergshistoriskt material på Jernkontorets webbplats

Många vänder sig till Jernkontoret med frågor som har med bergshistoria att göra. Både privata och akademiska forskare och den intresserade allmänheten kan ha nytta av de källor och urkunder som finns i Jernkontorets bibliotek och bildsamlingar, och även av de böcker och forskningsrapporter som Jernkontorets bergshistoriska utskott publicerar.

För att öka tillgängligheten har Jernkontoret gjort stora delar av materialet åtkomligt på sin webbplats:

Om Jernkontorets bergshistoriska utskott

Bergshistorisk forskning har varit fast knuten till Jernkontoret sedan 1920-talet. I mitten av 1960-talet startades det bergshistoriska utskottet som sedan dess bland annat har till uppgift att främja bergshistorisk forskning. Utskottet anordnar också föredrag, diskussioner och fältstudier.
Läs mer: Bergshistorisk forskning 


Kontaktpersoner:

Yngve Axelsson, bibliotekarie
yngve.axelsson@jernkontoret.se, +46 8 679 17 51

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, +46 70 206 75 62