Olle Wijk får Jernkontorets guldmedalj

Professor Olle Wijk tilldelas Jernkontorets stora medalj i guld för utomordentliga insatser för utveckling av det svenska gemensamma stålforskningsnätverket. 

Motivering

Professor Olle Wijk har ägnat hela sin yrkeskarriär åt utveckling av stål, såväl tillverkningsprocesserna som materialegenskaperna. Grunderna till sin karriär tillägnade han sig under studierna till bergsingenjör och teknologie doktor vid Kungliga Tekniska högskolan. Efter åtta år i industrin återvände Olle Wijk till KTH som professor och ämnesföreträdare för Tillämpad Processmetallurgi. Det gav honom möjlighet att vidareutveckla grundutbildningen samt att handleda doktorander i för industrin viktiga forskningsområden. Framför allt ledde Olle Wijk forskningen om minimering av inneslutningar i stål samt utvecklade teorier och modeller för AOD-konvertrar, vilket idag är en viktig teknologi inom stålindustrin. 

Efter tolv år återvände Olle Wijk till stålindustrin, närmare bestämt till Sandvik-koncernen. Som forskningsdirektör och teknisk direktör har han på ett avgörande sätt bidragit till stålutvecklingen och till koncernens strategiska utveckling.

Professor Wijk kom tidigt att engagera sig i den gemensamma nordiska stålforskningen. Han såg denna som en mycket viktig och unik verksamhet för att få fram nya rön till gagn för stålindustrin, men också som en viktig del i unga civilingenjörers möjlighet till kompetensutveckling och att etablera rika nätverk inom branschen. Inom Jernkontorets forskning har han varit med och både initierat och lett forskningsprojekt och forskningsprogram. Hans djupa kunnande om stål, forskningsledning och industriell verksamhet har också kommit de svenska forskningsinstituten till del, både inom olika programråd och i styrelser.

Jernkontorets guldmedalj

Professor Olle Wijks hängivna arbete för utveckling av stål och det svenska stålforskningsnätverket har uppmärksammats av många. Han har tilldelats KAMI-priset för att ha lagt den vetenskapliga grunden till att halten av slaggpartiklar i vissa stål kunnat sänkas med mer än 99 procent. Olle Wijk har tilldelats KTH:s guldmedalj för industriell samverkan. Han har också utnämnts till gästprofessor vid universitetet i Shanghai i Kina.

Mot denna bakgrund vill Brukssocieteten förära sin största hedersbetygelse, Jernkontorets stora medalj i guld, till professor Olle Wijk.

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, +46 70 206 75 62