Basindustrin enad i synen på framtidens elsystem

De fyra branschorganisationerna bakom SKGS har enats om en vision för framtidens elsystem som säkrar basindustrins krav på trygga elleveranser till konkurrenskraftiga priser. Men det krävs flera reformer på energiområdet för att nå dit.

SKGS:s energidirektör Anna Holmberg under besök på SSAB tillsammans med Energikommissionen. Foto: Henrik Hansson/SSAB.

SKGS anser att framtidens elsystem fortsatt måste erbjuda kunderna en stabil elförsörjning, el av hög kvalitet, ett lågt klimatavtryck och en konkurrenskraftig systemkostnad.

Det sista är särskilt viktigt för svensk basindustri, men Anna Holmberg, energidirektör SKGS, upplever att få verkligen förstår innebörden av själva begreppet systemkostnad.

− Vi har redan idag ett av världens bästa elsystem med bland de lägsta koldioxidutsläppen i världen, varför är det så bråttom med en omställning? Om man vill driva igenom en omställning skall detta ske i en takt som säkerställer att vi även fortsättningsvis kommer att ha ett robust och stabilt elsystem med låga systemkostnader. Det är viktigt att inte låsa sig vid specifika tekniker för framtidens elsystem utan låta marknaden och teknikutvecklingen bygga det bästa systemet med den lägsta systemkostnaden så länge det uppfyller kraven på låga utsläpp, menar Patrik Carlén, energispecialist på Jernkontoret.

Läs mer om SKGS:s vårmöte (skgs.org) 

SKGS - Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet
SKGS arbetar med den svenska basindustrins energifrågor och är ett samarbete mellan de olika branschorganisationerna Skogsindustrierna, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, SveMin och Jernkontoret.

Kontaktperson:

Patrik Carlén, energispecialist
patrik.carlen@jernkontoret.se, 08-679 17 49