Stålindustrin jobbar strategiskt för ökad jämställdhet

För att idag på den internationella kvinnodagen uppmärksamma det arbete som pågår i branschen ställde vi på Jernkontoret fem frågor till tre av våra delägare. Här svarar HR-cheferna Karin Lagerstedt Woolford på Ovako, Ellen Myrén Scott på Uddeholm och Maria Långberg på SSAB.

Stålindustrin arbetar strategiskt för ökad jämställdhet. Kvinnan på bilden heter Katarina Hundermark och jobbar vid Ovakos Ceax-anläggning i Hällefors, Foto: Per Groth för Ovako.

Hur jobbar du i vardagen för jämställdhet?

Karin Lagerstedt Woolford, Ovako: Jag försöker att i stort som i smått ha fokus på jämställdhetsfrågor. Det kan vara såväl i rekryteringar som i hur vi uttrycker oss. Men vi gör också riktade insatser för att attrahera kvinnor till företaget.

Ellen Myrén Scott, Uddeholm: Det ska inte vara någon skillnad på om du är kvinna eller man inom industrin. Samma krav ställs på oss oavsett kön, härkomst eller religion. Alla olikheter respekteras. Det är något som jag hoppas att jag förmedlar på olika sätt dagligen.

Maria Långberg, SSAB: Att jobba med jämställdhet handlar mycket om att jobba med ett inkluderande ledarskap där jämställdhet är en dimension i arbetet tillsammans med andra aspekter såsom mångfald och kompetensutveckling. Det handlar om att långsiktigt jobba med en företagskultur som främjar ett öppet klimat där alla kan vara med och bidra. Det här synsättet är något som vi försöker integrera i våra chefskriterier och interna ledningsfilosofi. 

Har ni en strategi för ökad jämställdhet? Hur ser den ut?

Karin: Vi diskuterar frågan löpande i olika forum och har satt mål för jämställdheten. Vi deltar i många lokala skolaktiviteter för att attrahera såväl kvinnor som män till branschen. Vi deltar också i aktiviteter som IGE-day för att på längre sikt attrahera kvinnor till företaget.

Ellen: Vår strategi är att få fler kvinnor till industrin. Vi har insett att vi måste påverka tjejer tidigt att intressera sig för teknik. Därför samverkar vi mycket med våra lokala skolor.

Maria: Stålindustrin är traditionellt en mansdominerad bransch. Under den förutsättningen är det särskilt viktigt att SSAB aktivt arbetar med mångfald och lika möjligheter. En av SSAB:s största och viktigaste utmaningar idag är att attrahera, anställa och bibehålla rätt kompetens inom bolaget. Vi behöver medarbetare som speglar vårt samhälle och kundbas i en värld som står i snabb förändring.

Har ni mätbara mål för kvinnor och män på olika nivåer?

Karin: Vi har satt ett mål om att 2017 ha ökat antalet kvinnor i vår produktion samt att 50 procent av alla tjänstemannarekryteringar ska vara kvinnor.

Ellen: Vi mäter enbart könsfördelningen totalt, samt uppdelat för kollektivanställda respektive tjänstemän och könsfördelningen bland våra chefer. Vi har inget tydligt mål, annat än att vi vill ha ännu mer mångfald i våra arbetsgrupper.

Maria: Vi är övertygade att om vi lyckas på hög nivå i bolaget att skapa jämställdhet och mångfald så kommer detta sprida sig genom organisationen. I slutet av september förra året lanserade vi ett mål om att kvinnor ska inneha 30 procent av ledande befattningar inom företaget i slutet av 2019. Målet följs upp och vi har ett scorecard som mäter fördelningen av män och kvinnor på bland annat divisionsnivå samt supportfunktioner. Vi tittar även på hur fördelningen mellan män och kvinnor ser ut i vår talangpool och i tillsättningen på chefsnivå. 

Hur ser fördelningen ut idag?

Karin: Idag har vi ca 80 procent män totalt sett i organisationen. Som vanligt är det fler kvinnor inom de administrativa yrkena.

Ellen svarar med en bild:


Maria:
 Idag är andelen kvinnliga chefer på ledande positioner 23 procent, vilket är något högre än andelen kvinnliga chefer i bolaget som helhet. 

En annan sak jag vill uppmärksamma är nomineringen inför årsstämman till SSAB:s styrelse där Marika Fredriksson föreslås att ta plats, vilket också gör att andelen kvinnor går från 25 till 33 procent. Något som gjorde att SSAB uppmärksammandes av Allbright i deras Styrelsegranskaren vecka 10 som veckans framsteg. 


Vad är viktigast för att uppnå jämställdhet tycker du?

Karin: Att lära sig att se vilka inlärda fördomar vi har kring könen och att lära organisationen att värdera andra kompetenser än de traditionellt manliga.

Ellen: Det är viktigt att vi fokuserar på jämställdhet redan i unga åldrar. Värderingar byggs tidigt. Olikheter finns i samhället, och det gäller att vi respekterar varandra och behandlar varandra på ett schysst sätt.

Maria: Det absolut viktigaste är att jämställdhet ses som en strategisk fråga på ledningsnivå. Annars är det svårt att skapa bra förutsättningar för att uppnå jämställdhet i hela organisationen. 

Tack för att ni svarade på våra frågor!


Karin Lagerstedt Woolford, HR och kommunikationsdirektör, Ovako (t.v), Ellen Myrén Scott, HR-chef, Uddeholm (mitten) och Maria Långberg, personal- och hållbarhetsdirektör, SSAB (t.h)

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör 
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 070 206 75 62