Basindustrins dag − Fokus kompetensförsörjning

Teknikcollege, Yrkes-SM och snabbspår för nyanlända var några av de ämnen som diskuterades när medlemsföretagens HR-personer samlades under Basindustrins dag.

Varje höst arrangerar Jernkontoret, Industriarbetsgivarna, SveMin och Skogsindustrierna en dag om kompetensförsörjning för sina medlemsföretag. I år deltog bland annat författaren och samhällsdebattören Nima Sanandaji, Per Brykt från regionalt Teknikcollege Gästrikland, Emma Sabel från Teknikföretagen och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

− I forskningspropositionen kommer vi att ställa högre krav på samverkan mellan akademi och industri. Jag vill också slå ett slag för yrkesprogrammen, som definitivt inte är någon andra klassens utbildning, sa Helene Hellmark Knutsson.

− Idag har det varit tydligt att vi lever i en värld som drivs av kunskap. Förr kunde vi luta oss tillbaka på att vi hade det fysiska kapitalet men nu måste vi satsa på kunskap. Spotify som vi hörde om tidigare är ett tydligt exempel på att de skulle kunna omlokaliseras och flytta utomlands. De skulle kunna flytta till länder som har mycket bättre förutsättningar för företag när det gäller till exempel infrastruktur, näringsklimat, energiförsörjning och andra grundfaktorer. Men nu väljer de ändå att stanna i Sverige, bland annat på grund av svenska värderingar och en bra kultur. Något annat som varit tydligt idag är att vi behöver både fler utbildade ingenjörer och kvalificerade industriarbetare framöver, menade Nima Sanandaji när han sammanfattade dagens diskussioner.

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 070 206 75 62