"Nya" delar av utbildningspaketet

I dagarna har Jernkontorets utbildningspaket uppdaterats. En helt omarbetad utgåva av ”Rostfritt stål. Egenskaper och valda tillämpningar” finns nu publicerade på Jernkontorets webbplats. Dessutom har revideringar av ”Bearbetning av långa produkter” och ”Bearbetning av platta produkter” publicerats.

Jernkontorets utbildningspaket är ett läromedel i tolv delar som täcker hela produktionskedjan vid stålframställning. Det är författat av experter inom nordisk stålindustri.

I början av oktober publicerades tre reviderade delar av utbildningspaketet. De två som handlar om bearbetning av långa respektive platta produkter fanns även tidigare i digitaliserade versioner som nu har uppdaterats, men den del som handlar om rostfritt stål gör nu premiär i den digitala världen. Denna del är dessutom komplett omskriven och alla gamla SS-beteckningar för stålsorter har ersatts med EN-beteckningar, som är det som används idag.

Omarbetningarna har skett under ledning av Rachel Pettersson, forskningschef på Jernkontoret, i samarbete med styrelserna för respektive teknikområde: TO 32 - Stång och profil, TO 31 - Band och plåt samt TO 43 - Rostfria stål.

Utbildningspaketet vänder sig i första hand till anställda vid stålföretagen och högskolestuderande, men även kan även användas vid tekniskt inriktade gymnasie- och vuxenutbildningar. Även stålföretagens kunder kan ha nytta av läromedlet.

Första utgåvan av utbildningspaketet publicerades under 1990-talet på initiativ av Jernkontorets fullmäktige. Paketet omfattade då tolv pärmar, där varje pärm innehöll ett fyrtiotal OH-bilder och ett textkompen¬dium. I sin helhet kostade paketet på den tiden nära 30 000 kronor att köpa.

Idag är kan den som önskar kostnadsfritt ladda hem pdf-filer och powerpoint-presentationer från Jernkontorets webbplats, se jernkontoret.se/utbildningspaketet

Kontaktperson:

Rachel Pettersson, forskningschef
rachel.pettersson@jernkontoret.se, 08-679 17 04