Sandvik 3D-printar Lady Gaga-sko

Den 2 juli visades de allra första 3D-printade designskorna i svenskt stål upp på ett seminarium i Almedalen. Modedesignern Naim Josefi har bland annat skapat prisbelönade designskor till Lady Gaga. Nu samarbetar han med Jernkontoret för att skapa hållbart mode i världsklass. Material och teknik står Sandvik för. 

Designern Naim Josefi och moderator Elin Frendberg från Swedish Fashion Council.

Återvinning har varit en del av stålindustrin sedan 1800-talet. Eftersom stål är ett unikt material som kan återvinnas om och om igen och ändå behålla högsta kvalitet är skrot stålindustrins viktigaste råvara i den cirkulära samhällsekonomin.

- Vi vill visa upp de möjligheter som finns till hållbar produktion och innovation när olika branscher möts och skapar tillsammans. Sandvik och Höganäs har jobbat tillsammans med en Naim Josefi för att skapa mode i stål som kan återanvändas i evighet, säger Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation.

Naim Josefi vill arbeta med hållbara material som återvinningsbara. Han fick kontakt med Jernkontoret när han bestämde sig för att 3D-printa Lady Gaga-skorna i återvunnet stål.

- Stål är fullt återvinningsbart och har egenskaper som gör att jag kan skapa exklusivt mode som världen aldrig sett förr. Jag är väldigt nöjd med resultatet och det goda samarbetet med stålindustrin, säger Naim Josefi.

Elin Frendberg, vd på Swedish Fashion Council modererade seminariet och var modellen som visade upp det allra första paret av 3D-printade skor i stål, scannade efter hennes fötter.

- Det är som digitalt skrädderi. Skorna blir formade exakt efter mina fötter. Bättre måttanpassning är svårt att få. Sen är det en jättehäftig design på dem också, säger Elin Frendberg.

Stålskorna väckte uppmärksamhet under Almedalsveckan och visades bland annat i TV4 Nyhetsmorgon.


Här kan du även se ett reportage från seminariet.

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationschef
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 070-206 75 62