Industrin behöver besked om el- och energiförsörjningen

- Det blir inga vindkraftverk om inte vi kan göra vårt stål. Vi är ett av få företag i världen som kan bygga så effektiva vindkraftverk till havs, menar Tom Erixon, vd för Ovako.

Moderator Pernilla Ström, Tom Erixon (Ovako), Marie Nilsson (IF Metall), Per Eckemark (Power Systems, ABB Sverige), Kerstin Konradsson (Smältverk Boliden) och Pernilla Winnhed (Svensk Energi).

Under tisdagsmorgonens seminarium Konkurrenskraft - i fokus för energipolitik 3.0 diskuterade företrädare för industrin respektive Energikommissionen hur förutsättningarna på elmarknaden är och bör se ut i framtiden.

- Idag har vi el koldioxidfri elförsörjning, vi kan leverera just-in-time och våra anställda kan vara lediga på helgen. Vi måste diskutera vilka problem vi egentligen har. Vi löser inte klimatproblematiken genom att elda skog, menar Tom Erixon, vd för Ovako.

Kerstin Konradsson som är affärsområdeschef på Smältverk Boliden förklarade att flexibiliteten i deras produktion är låg; det är ekonomiskt och miljömässigt skadligt att stänga ner tillfälligt. Hon menade att politikerna inte verkar ha förstått deras förhållanden och förutsättningar. Ingemar Nilsson (S) hävdade dock att det första Energikommissionen tänker göra är just att sätta sig in i företagens verksamhet och förstå deras behov.

Konradsson menade liksom Tom Erixon att prio ett är att minska koldioxidutsläppen. Ett steg i att råda bot på detta har från Bolidens sida varit att köra sina gruvtruckar på el.

Kontaktperson:

Helén Axelsson, energi- och miljöchef
helen.axelsson@jernkontoret.se, 08-679 17 39.