Stålbucklanstipendier

Jernkontoret delar ut Stålbucklanstipendier till de klubbar som fostrat de spelare som utses till Bästa målvakt, Bästa back, Bästa forward samt till Mest värdefulla spelare i Svenska ishockeyförbundets årliga distriktlagsturnering för tjejer. 

Stålindustrin satsar på hockeytjejer

Stålindustrin finns på orter där hockeyn är stark och det är ingen tillfällighet. Hockey är en sport som kräver rätt inställning och särskilt tjejerna tvingas ofta ha ännu tuffare inställning för att kunna ta plats inom hockeyn. Jernkontoret stödjer tjejhockey i syfte att stötta motiverade unga idrottare, synliggöra stålindustrin och i förlängningen öka teknikintresset hos unga människor.

Jernkontoret delar ut fyra stipendier om 10 000 kronor vardera i samband med Svenska Ishockeyförbundets årliga distrtriktlagsturnering för tjejer. Turneringen hette Stålbucklan till och med 2019. Från 2020 spelar samtliga distriktslag, alltså både tjejer och killar, TV-Pucken.

Stipendierna delas ut till moderklubbarna till de spelare som utses till distriktlagsturneringens Bästa målvakt, Bästa back, Bästa forward samt Mest värdefulla spelare (MVP), hör hemma.

Stålbucklan logotyp

Bakgrund

Jernkontoret tog 2006 initiativ till ishockeyturneringen Stålbucklan, för sammansatta lag med tjejer mellan 14–16 år. Anledningen var att det saknades en turning för unga hockeytjejer. Under åren 2006–2011 arrangerades turneringen årligen av Jernkontoret med stöd och medverkan av svensk stålindustri. 

Åren 2012–2019 var Stålbucklan är en riksomfattande distriktslagsturnering för flickor i Svenska Ishockeyförbundets regi som sponsades av Jernkontoret.

Från 2020 spelar både killar och tjejer sina distriktslagsturneringar under namnet TV-Pucken.  

Läs mer på swehockey.se/stalbucklan