ForskarFredag

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige den sista fredagen och lördagen i september. Jernkontoret är samarbetspartner till ForskarFredag och kommer även, genom "Järnkoll", att vara värd för aktiviteter i Borlänge och Stockholm.

Tid

27-28 september 2019

Plats

  • I Borlänge och i Stockholm kan du träffa Järnkoll/Jernkontoret och spela spelet ”Rymdkoll”.

Kontaktperson

ForskarFredag skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Vi vill utmana stereotypa föreställningar om forskare och berätta om hur det egentligen är att jobba som forskare. 

Besökare och forskare möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer. 

Målgruppen är den breda allmänheten med en särskild inriktning mot barn och unga. Lokala aktiviteter arrangeras av lokala och regionala aktörer, till exempel lärosäten, science centers, kommuner, regionförbund, science parks, museum, arkiv och forskningscenter. ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2006.

ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night.

Här kan du träffa Järnkoll/Jernkontoret och spela "Rymdkoll":

Om spelet: Rymdkoll är ett kortspel som tar med eleverna ut i rymden. De får plocka fram sina vassaste argument och diskutera för och nackdelar med olika material och bränslen, i syfte att bygga bästa möjliga rymdraket. Diskussionen är i fokus, med forskning och fakta som grund. Eleverna får spela ett kortspel som för tankarna bortom spelets ramar, vidare till materialforskningens utmaningar och förutsättningar. Spelet är utvecklat av Järnkoll, som är en del av Jernkontoret. Med Rymdkoll vill Jernkontoret uppmärksamma att det är 50 år sedan människan landade på månen - och lyfta fram vikten av att ta sig an utmaningar som syns omöjliga.

Kortspelet Rymdkoll

Se även: forskarfredag.se