Möjlighet att studera vidare från Bergsskolan till Kungliga Tekniska högskolan

Från och med hösten 2023 kommer studenter på yrkeshögskolan Bergsskolan att kunna fortsätta studera vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH. En historisk samsyn som innebär att det för första gången i Sverige blir möjligt för yrkesutbildade att gå vidare och studera till en akademisk masterexamen.

Bergsskolans rektor Jan Håkansson. Foto: Pia Nordlander

Idag har en samsyn uppnåtts som möjliggör för studerande på yrkeshögskolan Bergsskolan att fortsätta vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH.

Detta innebär att studenter som, efter att de läst tredje året på ingenjörsprogrammet Bergsskoleingenjör Metall- och verkstadsteknik, vid avklarade studier och examen kan fortsätta på KTH och studera Masterprogrammet Teknisk materialvetenskap under ytterligare två år. Det enda som krävs är att studenterna kompletterar utbildningen med två externa kurser.

En av de två kurserna som studenterna kommer att läsa är en idag befintlig kurs i matematik inom civilingenjörsprogrammen vid Karlstads universitet. Studenterna som är intresserade av att läsa vidare på KTH har precis har blivit antagna till matematikkursen som startar i november. Den andra kursen ”Programmering och simuleringar med industriella tillämpningar” är ny och framtagen i ett samarbete mellan KTH och Bergsskolan och kommer att ges i januari. Kursen kommer att genomföras inom ramen för den sista praktikkursen vid Bergsskolan. Det innebär att studenterna är behöriga att, efter tre år på Bergsskolan, söka till masterprogrammet på KTH.

- Det här är mycket positivt för Bergsskolan och ytterligare ett starkt kvitto på att våra utbildningar håller hög kvalitet och är attraktiva både för näringslivet och akademin. Det är också en spännande öppning när det gäller validering mellan olika lärosäten inom yrkeshögskolor, högskolor och universitet, säger Jan Håkanson, rektor på Bergsskolan.

Myndigheten för yrkeshögskolan har, tillsammans med Sveriges Universitets- och högskoleförbund (SUHF), arbetat i flera år för att öka rörligheten mellan yrkeshögskolan och högskolan.

- Det är oerhört glädjande att det nu finns ett konkret exempel där studerande på yrkeshögskolan kan studera vidare på högskolan på avancerad nivå utan att börja om från början. Vi hoppas att få se fler samarbeten av det här slaget, säger Christer Bergqvist, ställföreträdande generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan.

Alltsedan KTH grundades år 1827 och Bergsskolan år 1830 har samarbete mellan lärosätena förekommit på flera sätt. Men sedan starten har KTH haft en mer teoretisk prägel medan Bergsskolan antagit en mer praktisk inriktning. En skiljelinje som nu, till viss del, kommer att elimineras:

- Dagens beslut innebär att praktik och teori nu smälter samman i en utbildning som är väl anpassad för framtidens arbetsmarknad. Det ser vi som en väldigt positiv utveckling, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Arbetet för att möjliggöra samarbetet mellan Bergsskolan och KTH har utgått ifrån en arbetsgrupp med professorer och rektorer från båda lärosätena som har sett över möjligheterna för vidare studier från Bergsskolan.

- Vi på KTH är mycket glada för denna möjlighet att bredda rekryteringen till vårt masterprogram, säger Joakim Odqvist, professor och ansvarig för masterprogrammet i Teknisk materialvetenskap på KTH.

Välkommen till pressträff på Bergsskolan i Filipstad, måndag 17 oktober kl. 13.30 i Bergsskolans aula. Vid pressträffen medverkar Pär Jönsson, professor och skolchef KTH, Jan Håkanson rektor Bergsskolan och två lärare från Bergsskolan, Jörgen Andersson tekn. Dr i materialvetenskap och Sune Jansson tekn. Dr i processmetallurgi. På plats finns också studenter och personal på Bergsskolan.

Ansökan till Bergsskolans utbildningsprogram är öppen 1 februari-30 maj på Bergsskolans webbplats: www.bergsskolan.se

Frågor besvaras av Jan Håkanson, rektor Bergsskolan, tfn 0709-350 171

---

Mer om Bergsskolan:

För behörighet till Mastersprogrammet Engineering Materials Science på KTH (2år) krävs att följande fyra kriterier är uppfyllda.

  • Att intyg finns för examen från Bergsskoleingenjör Metall- och verkstadsteknik vid Bergsskolan i Filipstad.
  • Att intyg finns att ytterligare en matematikkurs 7,5 hp är avklarad, exempelvis MAGA52 vid Karlstads universitet eller motsvarande.
  • Att intyg finns att kursen Programmering och simuleringar med industriella tillämpningar är avklarad inom ramen för praktikkurs vid Bergsskolan.
  • Att intyg finns för avklarad kurs i Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande.