Studentlaget Stålarna tog hem stålarna i Framtidsstipendiet

Fredagen den 13 november avgjordes CRE8® the Future helt digitalt via Jernkontoret. Det handlar om kreativitetstävlingen för studenter, som löser ett verkligt företagscase, i år stod Ovako AB för caset. Årets vinnare är Stålarna med studenter från Linköpings universitet, Stockholms universitet, Luleå tekniska universitet och Göteborgs universitet som därmed erhåller Framtidsstipendiet 2020.

Vinnarlaget Stålarna som kammar hem Framtidsstipendiet 2020.

Under tre timmar fick studentlagen hitta kreativa lösningar på det företagscase som presenterades genom tävlingsmodellen CRE8® som tagits fram av Karlstads universitet. Årets företagscase stod Ovako AB för och frågeställningen löd: Hitta de mest intressanta nya användningsområdena där egenskaperna hos Hybrid Steel bäst kan göra skillnad.

Vinnarlaget i årets tävling och därmed laget som kammar hem 250 000 kronor av Framtidsstipendiet är Stålarna. Laget utgörs av studenterna Sara Hamrefors (Linköpings universitet), Hampus Ackebjer Turesson (Linköpings universitet), Jesper Werneskog (Linköpings universitet), Malin Eklund (Stockholms universitet och Luleå Tekniska universitet) och Jenny Karlsson (Göteborgs universitet).

Juryns motivering lyder: Laget identifierade en viktig högvolymtillämpning i vår samtid där relevanta nyckelegenskaper hos Hybrid Steel lyftes fram på ett bra sätt och med god förståelse. Samtidigt kunde man peka på vätgas som en viktig teknisk trend och utmaningar där högpresterande material behövs. Slutligen lyftes blicken mot utmaningar inom rymdindustrin. På så vis presenterades på ett övertygande sätt en trestegsraketresa från samtid till framtid.

Studenterna i vinnarlaget var glada – och överraskade.

– Vi har haft en otroligt rolig dag och ser även fram emot att se alla andras kreativa lösningar i efterhand, säger studenterna i vinnarlaget Stålarna.

Andraplatsen togs av studentlaget Många jern i elden med studenter från Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Luleå tekniska universitet och Uppsala universitet som fick 100 000 kronor från Framtidsstipendiet.

Tredjeplatsen gick till studentlaget One stihl, two stiel, many stoeels med studenter från Uppsala universitet, Linköpings universitet och Kungliga Tekniska högskolan som fick 50 000 kronor från Framtidsstipendiet.

– Så mycket energi och kreativitet! Jag är imponerad över nytänkande och gruppernas förmåga att så snabbt fånga frågeställningen och presentera riktigt kreativa idéer, säger en mycket nöjd jurymedlen Helena Hagman, Head of Talent and Leadership Development på Ovako.

– Det var en spännande övning att följa där åtta lag under stor tidspress kunde leverera budskap som alla på ett övertygande sätt pekade på viktiga utmaningar för kommande generationer. Energi, rymd, 3D-printing, medtech och hållbarhet var områden som var återkommande. Dagen gav mig glädje och hopp om framtidens entreprenörer, säger Göran Nyström, EVP Group Marketing & Technology på Ovako och en av personerna som utvecklat årets frågeställning.

I år tävlade åtta lag, totalt 18 kvinnor och 21 män och med god spridningen bland högskolor och universitet över hela landet. Dessutom deltog en joker i leken, nämligen gymnasielaget Fe-Puer, som inte kammade hem någon pallplats, men som bidrog med en bra presentation.

– Flera av lagen sa att de skulle ta med oss på en resa in i framtiden och det gjorde de verkligen,säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret, jurymedlem och en av initiativtagarna till tävlingen.

Framtidsstipendiet finaniseras av Sancte Örjens Gille och överlämnas till det vinnande laget under den digitala Ståldagen den 2 december i Stockholm. 

Tävlingen CRE8® the Future genomfördes i år digitalt och spelades in. Inom kort kommer en filmdokumentation av tävlingen att göras tillgänglig via Jernkontorets youtube, youtube.com/Jernkontoret, och webbplatsen.

Cre8_Future_RGB_webb.png
Läs mer om tävlingen.