Högnivåmöte mellan EU och USA tar upp handel med grönt stål

Den 30-31 maj arrangeras det transatlantiska högnivåmötet TTC (Trade and Technology Council) mellan EU och USA, i Luleå. Syftet med TTC-mötet är att samordna EU:s och USA:s strategier i viktiga globala handels-, ekonomi- och teknikfrågor. På programmet stod bland annat ett besök hos SSAB och Hybrit-anläggningen, där frågan om standarder för omställningen av stålindustrin lyftes.

Regeringens representanter på plats i Luleå tillsammans med representanter från SSAB. Foto: SSAB.

Inom ramen för handels- och teknikrådet (Trade and Technology Council, TTC), arrangeras ett högnivåmöte i dagarna två i Luleå som Sverige som ordförandeland i EU står värd för. Från Sveriges regering deltar energi- och näringsminister Ebba Busch, utrikesminister Tobias Billström samt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Under tisdagen flög, bland andra, USA:s utrikesminister Antony Blinken till Luleå för att delta i mötet samt EU:s handelskommissionär Margrethe Vestager.

Under mötets första dag gjordes ett verksamhetsbesök till SSAB och även Hybrits anläggning, ett samarbetsprojekt mellan SSAB, LKAB och Vattenfall som syftar till att utveckla det första fossilfria stålet.

SSAB lyfte under mötet fram vikten av fortsatt goda förutsättningar för den gröna omställningen, såsom behovet att Europa och USA tillsammans utvecklar ambitiösa gröna standarder som stöttar omställningen av stålindustrin ur global synpunkt.

Förhandlingarna kring det nya avtalet sker inom ramen för handels- och teknikområdet (TTC), vilket är det huvudsakliga forumet för USA:s och EU:s samordning av strategier för viktiga globala handels- och teknikfrågor. Det nya avtalet omfattar också delar som ska ha till syfte att driva på mot minskade utsläpp från stål och aluminium.

Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret kommenterade avtalet i Ekot, Sveriges radio under tisdagen: 

– Det ska vara klart i höst. Och man kan väl säga att EU och USA just nu står ganska långt ifrån varandra.

SSAB uttalade mål är tillverkning av fossilfritt stål och att tillsammans med sina partners skapa en helt fossilfri värdekedja för stålproduktion. Världens första fossilfria stål gjort av järnsvamp producerades av SSAB år 2021 och år 2026 har företaget en ambition om att förse marknaden med fossilfritt stål i kommersiell skala.

– För att lyckas med omställningen behöver vi effektiva ramverk, politiskt ledarskap och handling. Det är också viktigt att Europa och USA tillsammans utvecklar gröna standarder för att öka transparens på marknaden och stödja omställningen av stålindustrin globalt, och vi välkomnar att detta tas upp under dagarna, sa Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB i ett pressmeddelande.

Relaterat: