Möt Martina Sjölander, prisbelönt ledarämne och trainee på SSAB

Martina Sjölander utsågs 2021 till Årets Female Leader Engineer. En ärofylld utmärkelse som delas ut till en kvinnlig ingenjörsstudent som har potentialen att inta en tung ledarposition inom industrin i framtiden. Förra veckan deltog Martina när Jernkontorets teknikområde 60, Digitalisering, hade styrelsemöte.

Martina Sjölander utanför Jernkontoret i samband med teknikområde 60:s styrelsemöte.

Utvecklingsprogrammet Female Leader Engineer drivs av CoGIg AB och delar varje år ut en utmärkelse till den deltagare som utmärkt sig mest i sitt ledarskap. Ifjol delades utmärkelsen ut till Martina Sjölander, som studerade sista året av industriell analys på Uppsala universitet.

- Utmärkelsen och utvecklingsprogrammet har gjort att jag fått ett stort nätverk. Jag har träffat väldigt många inspirerande personer och det har givit mig en bra insyn i näringslivet. Det hela är verkligen en superbra start på karriären, säger Martina Sjölander.

Syftet med initiativet är att skapa en plattform för kvinnliga ingenjörsstudenter och företag att mötas. Female Leader Engineer bidrar till att synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom industrin och ger studenterna en möjlighet att kombinera teoretiska kunskaper vid skolbänken med praktiska uppgifter i arbetslivet. Mottagaren av utmärkelsen får nämligen chansen att designa ett traineeprogram på tre stora företag inom näringslivet.

Idag är Martina klar med sina studier och går på sitt eget skräddarsydda traineeprogram. För tillfället arbetar hon hos SSAB.

- Det är verkligen spännande med den stora omställningen i närtid med fossilfri produktion och digitalisering. Som nyexaminerad kommer det bli oerhört intressant att se vad mina kompetenser kan bidra med och vilka möjligheter som finns, säger Martina Sjölander.

Hos SSAB arbetar Martina med att utveckla ledarskap och höja kunskapsnivån om digitalisering.

På sin första arbetsdag besökte hon Jernkontoret för att delta när teknikområde 60, Digitalisering, hade styrelsemöte. Inom teknikområdet samarbetar järn- och stålföretag, forskningsinstitut och högskolor för att i utforska specifika områden inom digitalisering.

Teknikområdet står inför en utmaning att öka den digitala kompetensen hos både de anställda och företagen inom industrin. Den snabba utvecklingen av digitalisering har gjort att innehållet i befintliga utbildningar ofta är alltför generellt, eller till stor del handlar om sådant som inte är applicerbart inom järn- och stålindustrin. Som ett förslag på en lösning på denna utveckling presenterades en ny egenutvecklad basutbildning inom digitalisering på mötet. Läs mer om det här.

Se även:

Läs mer om Marina Sjölander på uu.se