Dykare lyfter på locket till 1500-talet när Osmundskeppets lastrum nu ska undersökas

Nu pågår dykningar vid vraket av Osmundskeppet, ett välbevarat 1500-talsskepp som hittades 2017 i Stockholms skärgård. Skeppet har stora mängder järn i lasten, vilket är mycket ovanligt på tidigare funna vrak. Vraks marinarkeologer livesänder från dykningarna.

Dykflaggan är hissad och området runt Osmundvraket är avlyst med orangefärgade bojar när Vraks marinarkeologer arbetar med nya undersökningar. Foto: Jim Hansson, från Facebook-gruppen Vraks marinarkeologer.

Under denna och nästa vecka är dykarflaggan återigen hissad vid vraket av Osmundskeppet strax norr om Dalarö i Stockholms skärgård. Den här gången riktar dykarna, som är marinarkeologer från Vrak, sina strålkastare främst mot lasten för att grundligare undersöka vad den består av. Även skeppets skrov ska undersökas.

Följ livesändningar av dykningarna på Facebook

Vraks marinarkeologer livesänder från dykpontonen i sin Facebook-grupp. Onsdagens sändning kan ses i efterhand i Facebook-gruppen och idag fredag den 8 oktober klockan 13.00 går det att följa en ny livesändning.

Vrak.se berättar projektledaren Jim Hansson, marinarkeolog vid Statens maritima och transporthistoriska museer, om dykningarna:

– Vi ska försöka se lastens sammansättning, vad för last det är mer än det vi sett tidigare, sen hur skrovet är konstruerat för det vet vi inte. Prover kan komma att tas beroende på vad vi hittar.

jim-hansson.jpg

Foto från Jim Hanssons livesändning i tisdags.

Dykfynden presenteras den 15 oktober

Jernkontorets bergshistoriska utskott samarbetar sedan 2018 med
Vrak och Jim Hansson, kring Osmundskeppet och forskningen kring skeppslasten.

– Osmundskeppet hade mycket järn ombord. Vi tror att det finns mer än 25 tunnor i lasten. Vid tidigare arkeologiska undersökningar i hela Sverige har sammantaget ungefär en tunna osmund-järn påträffats. I slutet av nästa vecka, den 15 oktober, kommer resultaten av dykningarna att presenteras. Det ska bli väldigt spännande, säger Catarina Karlsson, koordinator för bergshistorisk forskning på Jernkontoret.

Mer information: