Positiva industrisatsningar i höstbudgeten

Industriklivet är en välkommen satsning för att stålindustrin ska kunna bli fossilfri, dock riskerar vissa punktskatter att försämra industrins långsiktiga konkurrenskraft. 

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Pressbild.

Idag presenterade regeringen sin höstbudget, som bland annat innehåller satsningar på miljö och klimat för att Sverige ska bli fossilfritt.

− Vi är mycket positiva till Industriklivet. Den typen av långsiktig finansiering gör att företagen kan satsa ännu mer på forskning och utveckling för att på sikt bli världens första fossilfria stålindustri, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Stålindustrin är dock kritisk till regeringens stimulanser till konsumenter och att man skriver upp punktskatter på bland annat transporter.

− Sverige befinner sig i en högkonjunktur. Vi ska inte elda på den utan göra investeringar för framtiden nu, fortsätter Pers.

Regeringen satsar också 125 miljoner kronor under tre år på ett program för att energieffektivisera i industrin.

− Det är positivt att regeringen vill stötta energieffektiviseringsarbetet, det är dock viktigt att detta också går i hand i hand med arbetet mot klimatmålen, menar Helén Axelsson, energi-, miljö- och hållbarhetsdirektör på Jernkontoret.

Inom kompetensförsörjning satsar regeringen på fler utbildningsplatser inom yrkesinriktad vuxenutbildning, vilket kan leda till jobb för exempelvis industritekniker.

− Att satsa på yrkesvux är positivt, men i längden krävs grundläggande reformer som gör det möjligt att utbilda sig under hela livet till yrken som faktiskt behövs och efterfrågas, menar Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 08 679 17 10