Workshop om energikartläggning

Tisdagen den 30 augusti kommer Jernkontoret och stålföretagen tillsammans med Energimyndigheten att hålla en gemensam workshop om energikartläggning i stora företag. Energikartläggningen är kopplad till de klimatmål som EU har satt upp till 2020.

Stålindustrin räknas till energiintensiv industri, men eftersom energin är en central och dyr råvara har ständigt arbete med att effektivisera processer och ta tillvara restenergier gjort att stålindustrin även är en energieffektiv industri. Foto: Stig-Göran Nilsson, Jernkontorets bildbank.

I EU:s energieffektivitetsdirektiv (EED) från 2012 fastställs ett antal bindande åtgärder för att hjälpa EU att nå sitt energieffektiviseringsmål till 2020. Målet är att sänka energianvändningen inom EU med 20 procent. Ett av avsnitten i EED, artikel 8, beskriver hur stora företag inom EU måste genomföra energirevisioner och föreslå energibesparande åtgärder om de inte ska drabbas av viten eller andra påföljder från tillsynsmyndigheten i respektive land.

För att implementera direktivets artikel 8 antog Sverige 2014 ”Lagen om Energikartläggning i stora företag” (EKL 2014:266). Lagen syftar till att främja förbättrad energieffektivitet i stora företag. Energimyndigheten ansvarar för föreskrifter och tillsyn av lagen.

Lagen har ålagt stora företag – bland andra många stålföretag – att de ska genomföra en energikartläggning. Syftet med kartläggningen är få kunskap om företagens egna energianvändning och vidare kunna bedöma lämpliga åtgärder för att effektivisera energianvändningen samt att kunna rapportera och redovisa dessa.
Läs mer: Lagen om energikartläggning i stora företag (energimyndigheten.se)

Enligt Jernkontorets energispecialist Patrik Carlén är syftet med workshopen att ge ett tillfälle att förtydliga de områden där det finns olika tolkningar av lagen samt att ge företagen en möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter till varandra.

– För att underlätta det fortsatta arbetet med energikartläggningen tror vi att workshop-modellen är ett bra sätt att upprätta en dialog mellan myndigheten och företagen. De svenska stålföretagen har lång erfarenhet av, och de är också framgångsrika, när det gäller energieffektivisering, men det är ju viktigt att man tolkar lagen på rätt sätt, säger Patrik Carlén.

Patrik Carlén, energispecialist på Jernkontoret.

Läs mer om stålindustrins energifrågor

Kontaktperson:
Patrik Carlén, energispecialist 
patrik.carlen@jernkontoret.se, +46 8 679 17 49