Uddeholm halverar stoftutsläppen

Under hösten har en stoftmätning genomförts vid Uddeholm i Hagfors och de preliminära resultaten visar att stoftutsläppen har minskat med 50 procent. Även bullernivån har sjunkit vid mätpunkten närmast stålverket.

80 miljoner till miljöförbättrande åtgärder 

I maj 2015 tog koncernledningen i Österrike beslut om att man i Uddeholm skulle investera totalt 80 miljoner kronor för att förbättra rökgasreningen som är kopplad till stålverket. En utredning visade att ett helt nytt rökgassystem behövdes. Investeringen är så omfattande att den måste genomföras stegvis.

Positivt både för arbetsmiljön och miljön kring stålverket

Ett nytt rökgasfilter togs i drift efter semestern 2016. Den nyligt genomförda softmätningen visar att det nya filtret har halverat utsläppen av stoft. Filtret möjliggör också ökad isolering av byggnaden, vilket medför att bullernivåerna också minskar.

− Målet med investeringen är framförallt att förbättra arbetsmiljön i stålverket, berättar Cecilia Johnsson, miljöchef vid Uddeholms AB. Att vi dessutom har förbättrat den närliggande miljön i Hagfors är extra positivt, avslutar Cecilia Johnsson.

Under semestern 2017 kommer en förbättrad rökgaskylning att tas i drift. Stålverket ska även tätas ytterligare, vilket dels gör att buller minskar ännu mer och dels kommer det att förbättra rökgasutdraget inne i stålverket.

Rökgasrening i Uddeholm

Rökgasreningsanläggning. Foto: Uddeholm.

Återkommande mosstudier bekräftar den positiva utvecklingen

Om några år planerar Uddeholm att genomföra en mätning av metallhalter i mossa runt om stålverket. Mossa är en bra indikator på luftutsläpp och mätningen kommer förhoppningsvis att bekräfta de preliminära mätresultaten. Tidigare mosstudier har genomförs på 1980- och 1990-talet och senast 2010.


Kontaktpersoner:
Cecilia Johnsson, miljöchef, Uddeholms AB
cecilia.johnsson@uddeholm.com, 070 656 48 80

Robert Gustafsson, varumärkes- och kommunikationschef, Uddeholms AB
robert.gustafsson@uddeholm.com, 072 547 08 04